Derfor kan digitale data fra vores øjne få stor betydning på godt og ondt
Professor på IT-Universitetet, Dan Witzner Hansen, har brugt størstedelen af sin karriere på at forske i, hvordan vi høster og bruger data fra vores øjne. Nu er han partner i EU-projektet, Eyes4ICU, som han håber, kan skabe den næste generation af forskere inden for feltet.
Skrevet 3. maj 2024 09:03 af Jari Kickbusch
I 2003 forsvarede Dan Witzner Hansen sin ph.d.-afhandling som en af de første i IT-Universitetets historie. Afhandlingen handlede om, hvordan man kunne producere billigere og bedre eye trackere, dvs. teknologier, som på forskellig vis kan aflæse øjnene og deres bevægelser. Dengang – for 21 år siden – var eye trackere en niche og interessen for de informationer, som vi kan høste fra vores øjne, var ikke just folkelig.
I dag er Dan Witzner Hansen stadig på IT-Universitetet, han er blevet professor og kan se tilbage på to årtier, hvor hans forskningsfelt er vokset betragteligt og er blevet mere og mere relevant. Det skyldes bl.a., at teknologier, som kan aflæse og bruge informationer fra vores øjnene er blevet helt almindelige. Fx kan XR-briller og -headsets give os helt nye oplevelser, og på det medicinske område er det muligt at opdage sygdomme som fx demens og hjernerystelse ved hjælp af teknologier, som kan aflæse øjnene. Det er dog stadig et kæmpe uforløst potentiale og store udfordringer i disse teknolgier, som vi endnu ikke kender, fortæller Dan Witzner Hansen:
”Eye tracking har jo eksisteret i mange år, men meget af den viden, som vi har om disse teknologier, som kan aflæse øjnenes bevægelser, stammer fra laboratorier. Der er utrolig mange ting, vi ikke ved endnu. Vi har fx brug for at vide mere om, hvordan øjnene reagerer i de miljøer, som vi alle færdes til daglig. Det kan være, når vi går ned ad gaden eller laver mad i køkkenet.”
Eyes4ICU
Dan Witzner Hansen er partner i projektet, Eyes4ICU, som er finansieret af EU’s Horizon Europe-program. Formålet med projektet er at uddanne forskere på en række europæiske universiteter, deriblandt IT-Universitetet. Forskergruppen er multidisciplinær og indbefatter såvel de naturfaglige som de humanistiske fag. IT-Universitetets bidrag til projektet består i at uddanne en ph.d.-studerende, som skal forske i beskyttelsen af data fra vores øjne.
”Den teknologiske udvikling går rigtig hurtigt, og vi skal passe på ikke at overse de etiske udfordringer, som følger med, når virksomheder og stater får adgang til vores biometriske data. For nok giver data fra vores øjne os en lang række nye muligheder. For eksempel vil de kunne gøre os bedre til at stille diagnoser, og de vil generelt kunne give en række helt nye muligheder i menneskers interaktion med teknologi. Men det kan selvfølgelig også have nogle konsekvenser, at der er nogen, som får information om vores øjne, og dem skal vi tage alvorligt. Vi har brug for mere viden om, hvad de her teknologier reelt betyder for beskyttelsen af vores privatliv, og det bliver ITU’s bidrag til projekt,” siger Dan Witzner Hansen.
Næste forskergeneration
Det er målsætningen, at der frem til 2026 skal uddannes i alt 12 ph.d.er, som bliver en del af et europæisk såkaldt Marie-Sklodowska-Curie Doctoral Network. Dan Witzner er begejstret ved udsigten til en forskergruppe indenfor feltet og forventer, at de hver især vil blive eftertragtede i de kommende år:
“Når man sammenholder data fra vores øjne med alle de andre data, som vi i forvejen efterlader i vores digitale liv, vil man kunne lave detaljerede profileringer af hvert enkelt menneske. Det kan fx være data fra øjnene, som afslører, hvad der tiltrækker brugernes opmærksomhed, hvilket kan give stærke indikationer om alt lige fra politiske holdninger til seksuelle præferencer. Det betyder, at disse teknologier også har et skræmmende potentiale som overvågningsværktøjer. Derfor er det vigtigt, at vi uddanner næste generation af forskere nu, så de kan være med til at sikre, at vi kan bruge de her teknologier til noget positivt,” slutter Dan Witzner Hansen.
Mere information:
Læs mere om projektet, Eyes4ICU
This project has received funding from the European Union’s Horizon Europe research and innovation programme under the Marie Skłodowska-Curie grant agreement No 101072410.