ITU Center bag etiske retningslinjer for europæisk blockchain-infrastruktur
EU er i gang med at bygge en ny digital infrastruktur baseret på blockchain-teknologi. Repræsentant for Danmark, professor ved Business IT på IT-Universitetet, Roman Beck og forskningsassistent Signe Agerskov, har været ansvarlige for at udforme de etiske retningslinjer, der skal sikre, at systemet er funderet i europæiske værdier.
Skrevet 13. maj 2024 07:00 af Mai Valentine Kristensen
I dag, når du flytter, studerer eller arbejder på tværs af EU-landene, er genregistreringsprocessen af dine personlige informationer hovedsageligt papirbaseret. Det gør det vanskeligt for myndigheder at vurdere ægtheden af dokumenterne og for borgere at vide, hvem der har adgang til deres data. I fremtiden vil det blive lettere, fordi processen vil foregå digitalt via en europæisk blockchain-infrastruktur. Infrastrukturen vil give europæerne mere kontrol over deres personlige data, gøre det muligt for institutioner at verificere dokumenter gennem systemet og åbner op for, at virksomheder kan handle på tværs af grænser uden en tredjepart til stede.
Da blockchain-infrastrukturen primært skal facilitere offentlige tjenester for borgere og virksomheder i EU samt Liechtenstein og Norge, skal den leve op til høje juridiske og etiske standarder. Derfor blev Danmarks repræsentant ved European Blockchain Service Infrastructure (EBSI), professor ved ITU, Roman Beck, udpeget til at udforme de første etiske retningslinjer for blockchain-systemer nogensinde.
“Der er ikke mange mennesker, som er klar over, at normer og værdier er kodificeret i en software. Det er særlig vigtigt at være bevidst om i det her tilfælde, hvor softwaren bliver obligatorisk at bruge for alle i Europa. Netop derfor har vi brug for etiske retningslinjer, der er funderet i europæiske værdier og beskytter EU-borgernes rettigheder,” siger professor Roman Beck.
Anbefalingerne er udviklet med støtte fra forskningsassistent, Signe Agerskov, og i samarbejde med EU’s ekspertgruppe for Blockchain etik (EGBE), der består af ti eksperter med baggrund i blockchain-teknologi, filosofi, computeretik og jura.
Retningslinjerne, som også henvender sig til den private sektor, orienterer sig efter fem EU-værdier, som ekspertgruppen har identificeret som relevante for udviklingen af denne type systemer. Værdierne er retfærdighed, privatliv, sikkerhed, socialt ansvar og ansvarlighed. De skal være med til at sikre, at de etiske retningslinjer håndhæves og harmoniseres på tværs af unionens lande og ikke er op til de individuelle udviklere af systemet.
“Blockchain teknologi kan både sikre, at du som borger har kontrol over dine egne data, men det kan også skabe transparens og dermed forhindre illegale aktiviteter. I sådan en situation er det vigtigt, at der på forhånd er taget stilling til, om vi vægter privatliv over ansvar eller omvendt. Den beslutning skal og kan ikke være op til de individuelle udviklere, derfor er der behov for retningslinjer,” siger professor Roman Beck.
Teknologi er ikke værdifrit
De seneste år har EU haft et stærkt fokus på at sikre, at den teknologi der bliver udviklet og brugt i unionen respekterer borgeres- og virksomheders grundlæggende rettigheder i en stadig mere digitaliseret verden. Det seneste skud på stammen, er KI-forordningen, der stiller krav til virksomheder, der designer og/eller bruger kunstig intelligens i EU.
KI-forordningen kan ses som beslægtet med databeskyttelsesloven, GDPR, der blev vedtaget i 2016 for at sætte begrænsninger for, hvilke data virksomheder må bruge og opbevare om EU-borgere. Den var et resultat af flere databrud fra Tech-giganter, heriblandt Facebook, som gjorde, at det var nødvendigt at adressere, hvilke personlige data virksomheder må indsamle om brugerne.
“Ingen teknologi er fuldkommen værdifri, men har en dagsorden og derfor forsøger Europa at gøre sig uafhængig af teknologi, der kommer udenfor regionen. Med enhver ny teknologi er det vigtigt at gøre sig nogle etiske overvejelser, før de implementeres, for at minimere risikoen for negative og uforudsete konsekvenser for samfundet. Det er det, som vi forsøger at gøre opmærksomme på gennem retningslinjerne, så vi kan starte en diskussion om blockchain og etik,” siger forskningsassistent Signe Agerskov.
De etiske retningslinjer sikre yderligere, at digitale tjenester inden for EU stemmer overens med europæiske værdier og ikke kun med juridiske rammer. Da retningslinjerne er de første af sin slags, håber forskningsassistent Signe Agerskov og professor Roman Beck, at de vil sætte gang i en debat, ikke kun om blockchain-etik, men etik og teknologi generelt.
Du kan læse retningslinjerne i deres fulde længde
her.