Forskning fra IT-Universitetet skal fremme demokratiske virksomheder
Kendskabet til demokratiske virksomheder halter blandt iværksættere, når de skal vælge virksomhedsform. En ekspertgruppe under Erhvervsministeriet har netop udgivet nye anbefalinger, der bl.a. er baseret på analyser af iværksætteri foretaget af ITU-forskere.
Skrevet 23. juni 2022 10:23 af Theis Duelund Jensen
Begrebet demokratiske virksomheder dækker over en række forskellige virksomhedsformer, som er forbrugerejet, producentejet, foreningsejet eller medarbejderejet. Der er registreret ca. 20.000 demokratiske virksomheder i Danmark, og mere end hver 20. erhvervsaktive dansker er ansat i en demokratisk virksomhed. Men selvom demokratiske virksomheder udgør en væsentlig del af den danske økonomi, er kendskabet til virksomhedsformen sparsomt.
For at sikre, at demokratiske virksomheder ligestilles med øvrige virksomhedstyper, har Erhvervsministeriet nedsat en ekspertgruppe, der vurderer forholdene for demokratiske virksomheder i Danmark. Arbejdsgruppens anbefalinger er netop udkommet, og en del af det analytiske grundlag for arbejdsgruppens anbefalinger er skabt af et hold ITU-forskere ledet af Lene Nielsen, Hanne Westh Nicolajsen og Vasiliki Baka, alle lektorer på Business IT.
Analysen, som forskerne har lavet for arbejdsgruppen, hedder ”Iværksætteri med demokratisk islæt” og har til formål at undersøge systemer for rådgivning, erhvervsfremme og iværksætteri for demokratiske virksomheder i Danmark, herunder muligheder for at fremme diversitet blandt iværksættere og iværksætteri i landdistrikter. Det er første gang, at forskere ved IT-Universitetet laver forskningsbaseret myndighedsbetjening.
En af de ting, forskerne konkluderer, er, at der ikke eksisterer viden i erhvervsfremmesystemet om demokratisk iværksætteri eller demokratiske virksomheder. De nyopstartede demokratiske virksomheder har således svært ved at få den nødvendige rådgivning. De demokratiske iværksættere er særligt interessante, da de typisk arbejder med at løse udfordringer på et presset arbejdsmarked og med nye serviceformer.
Som følge af ITU-analysen anbefaler ekspertgruppen, at der afsættes midler til tværfaglig forskning i demokratiske virksomheder og demokratisk iværksætteri for at understøtte det generelle vidensløft i samfundet såvel som i uddannelsessystemet.
”Det er kæmpestort for os. Det arbejde, vi har lavet, kan resultere i ny lovgivning på området. Vores forskning får en enorm gennemslagskraft,” siger Lene Nielsen. ”Det har krævet en kæmpe indsats fra alle, der er involveret i projektet. På fire måneder har vi foretaget 70 interviews og skrevet syv rapporter i forbindelse med analysen.”
I forlængelse af projektet har forskerne dannet Forum on IT and Cooperative Governance (FITGC), som i fremtiden skal være vært for forskellige forskningsinitiativer på området.
Læs ekspertgruppens anbefalinger her.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, telefon 2555 0447, email thej@itu.dk