Tiltrædelsesforelæsning: Er it løsningen på klimakrisen?
Professor Steffen Dalsgaard vil i sin tiltrædelsesforelæsning udvide perspektivet på, hvordan vi bruger teknologi og digitale tiltag i klimakampen. Det vil ske i IT-Universitetets auditorium 0, den 1. oktober, klokken 14.00.
Skrevet 9. september 2021 08:06 af Jari Kickbusch
Hovedkonklusionerne i FN’s for nyligt offentliggjorte klimarapport er alarmerende, og det står klart, at der skal handles nu. De digitale teknologier spiller en betydelig rolle i de danske og internationale strategier for at dæmme op for klimaforandringerne, men kan man virkelig gøre kloden grøn ved bare at tænke digitalt? Det vil spørgsmål vil professor, Steffen Dalsgaard, behandle i sin tiltrædelsesforelæsning på IT-Universitetet.
- Mange offentlige og private aktører er opsatte på, at vi skal fortsætte vores nuværende livsstil og finansiere velfærd og udvikling uden, at det kommer til at koste på klimakontoen. Der spekuleres i at man kan gennemføre en såkaldt ’afkobling’ af vækst fra klima-impact, og at digitale teknologier kan garantere denne afkobling og gøre verden til et mere bæredygtigt sted. Men det er nok ikke så simpelt, og vi skal være kritiske overfor teknologisk drømmetænkning, men uden at ende med at være maskinstormere, fortæller Steffen Dalsgaard, som vil bruge sit professorat til at sætte fokus på blandt andet bæredygtighed:
- Man taler ofte om bæredygtig teknologi, men det er vigtigt, at huske at spørge, hvem eller hvad det er bæredygtigt for. Vi køber en el-bil i Danmark, men mangler at spørge os selv, hvor for eksempel batteriet kommer fra, og hvad der skal ske med batteriet bagefter. Hvor er batterikomponenterne udvundet fra, hvordan er de blevet produceret, transporteret osv. Globalt set får klimaet det jo ikke bedre af, at vi kører grønt i Danmark, hvis selve produktionen af bilen sviner uforholdsmæssigt meget et andet sted i verden. Så der er et stort behov for, at vi finder ud af, hvad det er, der skaber bæredygtigheden, og hvordan den er fordelt. Det er der meget spændende forskning i.
Brobygger
Den 45-årige professors akademiske karriere startede på Antropologi og Etnografi på Aarhus Universitet. Her skrev han blandt andet ph.d.-afhandlingen All the Government’s Men: State and Leadership in Papua New Guinea, som er baseret på egne feltstudier i stillehavsstaten.
I 2013 blev han ansat på IT-Universitetet, hvor han med sin humanistiske baggrund har fungeret som brobygger mellem de forskellige akademiske discipliner. Det vil han fortsætte med som professor, for hvis de nationale og internationale grønne tiltag skal give et afkast i form af et bedre klima, er der behov for mere tværdisciplinær forskning og kritisk tænkning, fortæller han:
- Bæredygtig teknologi handler også om menneskerne bag teknologierne og den betydning, som vi tillægger teknologierne. Hvorfor ser vi nogle teknologier, som mere effektive eller bæredygtige end andre. Mange af os har et meget lokalt perspektiv på teknologi, og der er behov for, at vi spørger os selv om, hvornår det måske mere er magelighed end nødvendighed, som driver teknologien fremad, fortæller han.
Professoratet
Steffen Dalsgaard blev udnævnt til professor på IT-Universitetet i januar 2021, men grundet Covid-19 blev tiltrædelsesforelæsningen udskudt. Derfor er Steffen Dalsgaard glad for, at han nu endelig kan invitere familie, venner og kollegaer til forelæsningen, som markerer, at han nu er nået toppen af den akademiske fødekæde:
- Det er en stor ære og en anerkendelse både af mig og min faglighed, og jeg håber at jeg kan forvalte det ansvar, som også følger med en sådan stilling og profilering, slutter Steffen Dalsgaard.
Om tiltrædelsesforelæsningen
Tid: 1. oktober, klokken 14.00
Sted: Auditorium 0, IT-Universitetet, Rued Langgaards Vej 7, 2300 København S
Tilmelding er nødvendig og kan ske per mail til Maria Kronberg Nedergaard: markr@itu.dk