IT-Universitetet bliver en del af nyt pionercenter
Sammen med fire andre danske universiteter skal IT-Universitetet være med til at opbygge pionercenter for forskning i kunstig intelligens. Med en bevilling på 350 millioner kroner i ryggen, skal centret bedrive verdensklasse forskning med fokus på samfundsudfordringer, mennesker, design og etik.
Skrevet 7. april 2021 12:54 af Jari Kickbusch
Det ny pionercenter er den mest ambitiøse satsning på forskning i kunstig intelligens nogensinde på dansk jord. Med en finansiering på 352,4 millioner kroner fra Danmarks Grundforskningsfond, Novo Nordisk Fonden, Carlsbergfondet, Villum Fonden og Lundbeck Fonden skal de fem universiteter, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet, DTU, Københavns Universitet og IT-Universitetet, gøre Danmark til international AI-frontløber.
Amerikansk topforsker bliver centerleder
Centret skal ledes af Københavns Universitet og den amerikanske topforsker på området, Serge Belongie, som i dag har sin daglige gang som professor og prodekan på universitetet Cornell Tech i USA. Han ansættes som professor på Datalogisk Institut på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet (SCIENCE).
- Danmark har en fantastisk velordnet dataindsamling på tværs af offentlige institutioner – data, som gør det muligt at udnytte mulighederne i kunstig intelligens og fx forudsige de tidligste stadier af brystkræft, overvåge truede dyrearter eller gøre byplanlægning smartere, siger professor Serge Belongie, kommende direktør for pionercenteret.
Forudsigelse af sygdomme og klimaforandringer
Forudsigelse (og dermed forebyggelse) af sygdomme, overvågning af klimaforandringer og biodiversitet samt energi og infrastruktur, er tre ud af i alt 10 væsentlige samfundsudfordringer, som pionercentrets forskning bliver centreret omkring.
Hver af de ti fokusområder får tilgang af topforskere, som i samarbejde med virksomheder og offentlige institutioner i løbet af fem til syv år skal bruge kunstig intelligens til at løse en lang række samfundsudfordringer gennem forskning, innovation og spin out-virksomheder.
IT-Universitetets rolle
På IT-Universitetet har lektor Dan Witzner været med til at skabe ideen om centret sammen med København Universitet og DTU. Han forudser, at centret vil muliggøre større synlighed for forskerne på IT-Universitetet, og føre til mere samarbejde med førende forskere inden for de forskellige områder af kunstig intelligens:
- Når IT-Universitetet skal skabe værdi for Danmark og resten verden, så kan vi ikke undgå at arbejde med AI. Det er en helt essentiel del af udviklingen, og det bliver det også i fremtiden. Og centret betyder, at vi på ITU får bedre mulighed for at sætte vores præg på, hvordan AI bliver brugt i forskellige løsninger - og det bliver i samarbejde med nogle af verdens bedste forskere, siger Dan Witzner, som sammen med kollegaen lektor Barbara Plank, leder af Institut for Datalogi Peter Sestoft og prorektor Jens Christian Godskesen har stået for IT-Universitetets indledende engagement i centret. Fremover vil en bred skare af IT-Universitetets forskere dog kunne få glæde af blive involveret i centeret, forklarer Dan Witzner:
- Centret skaber en masse muligheder for os alle på ITU, bl.a. fordi vi arbejder multidisciplinært. Pionercentret er opbygget omkring nogle collaboratories; dvs. grupperinger, som har nogle relativt brede fokusområder, fx extended reality eller explainable AI. Så når jeg fx arbejder med eye information – altså med de informationer, som vores øjne giver os – så hører det ind under måske to af grupperne, og der kan jeg så samarbejde med nogle af de bedste eksperter i Danmark og verden, fx om de etiske perspektiver. Så vi kommer til at udnytte de kræfter, som er til rådighed i Danmark bedre, og det vil være en kæmpe fordel for forskerne på en institution som IT-Universitetet, at de kan synliggøre deres nicher og etablere nye samarbejder gennem centret, siger Dan Witzner.
Institutleder Peter Sestoft deler Dan Witzners forventning om, at pionercentret vil føre til mere samarbejde mellem de danske universiteter, styrke dansk AI-forsknings synlighed internationalt og ikke mindst føre til AI-løsninger, som er etisk forsvarlige og tilpasset det danske samfunds behov og værdier. Det er særdeles visionært af de nævnte fem danske fonde at tage dette initiativ og at følge og støtte processen hele vejen.
- Specifikt for IT-Universitetet er det uhyre værdifuldt, at vi nu får en organisation på tværs af landets universiteter, som fører til mere integreret forskning og forskeruddannelse (ph.d.-studier) og at vi kan få mere direkte kontakt til fagmiljøer – fx lægevidenskab, samfundsvidenskab, jura, humaniora – som vil blive stærkt påvirket af kunstig intelligens og derfor nødvendigvis skal involveres i udviklingen, siger Peter Sestoft.
Mere information
Se video om pionercentret, hvor IT-Universitetets lektor, Barbara Plank, medvirker på Linkedin
Jari Kickbusch, Forskningskommunikatør, telefon 7218 5304, email jark@itu.dk