Sara fik en ”øjenåbner” til it-introduktion for unge kvinder – nu vil hun være programmør
Sara Andonovska har både deltaget i Coding Café og IT-Camp for unge kvinder på IT-Universitetet i København. Nu er hun skiftet fra STX til HTX og drømmer om en karriere som programmør.
Skrevet 3. november 2021 11:40 af Theis Duelund Jensen
”Det har været en øjenåbner. Jeg har bestemt mig for, at jeg vil søge ind på softwareudvikling,” fortæller 16-årige Sara Andonovska, da hun deltager ved IT-Universitetets tilbagevendende arrangement IT-Camp.
Det to dage lange forløb afvikles i skolernes påske- og efterårsferie. Idéen er at give unge kvinder i gymnasiealderen en introduktion til it-verdenen gennem oplæg fra kvindelige bachelorstuderende på ITU, en chance for at møde ligesindede og en mulighed for at prøve kræfter med sjove opgaver som hjemmesidedesign, robotprogrammering og kunstig intelligens.
Sara Andonovska, som går i 1.g på HTX i Køge, blev først introduceret for programmering til Coding Café, et af ITU’s andre arrangementer for unge kvinder. Hun har tilmeldt sig IT-Camp, fordi hun vil finde ud af, hvilken uddannelsesretning inden for it, hun er mest interesseret i.
”Jeg vil 100 procent gerne læse en it-uddannelse,” siger hun. ”Jeg så en annonce for Coding Café på min skole og tænkte, jeg ville prøve det. Det viste sig at være megasjovt og spændende.”
Faktisk var Coding Café så stor en oplevelse for Sara Andonovska, at hun valgte at skifte ungdomsuddannelse – fra STX til HTX – for at leve op til ansøgningskravene til Computer Science på ITU. Det har været en stor omstillingsproces, men takket være gode lærere og nye venner på HTX, føler hun sig godt rustet til at søge ind på drømmeuddannelsen om et par år.
Det handler om at gøre en forskel
På programmet til IT-Camp er en gennemgang af et typisk skema for en studerende på ITU, opgaveeksempler og ikke mindst fremtidsperspektiverne i en it-uddannelse. Samtidig taler holdet af frivillige undervisere – unge kvinder, der selv læser på universitetet – om deres egne oplevelser, deres vej til ITU og deres ambitioner for fremtiden.
Mandag formiddag er Dea Thim i gang med at fremvise nogle af de projekter, hun som studerende i softwareudvikling på ITU har arbejdet på i løbet af sin studietid. Det vækker overraskelse blandt deltagerne, at hun allerede på første semester fik til opgave at programmere en streamingtjeneste a la Netflix og senere et landkort over Danmark i stil med Google Maps.
Sara Andonovska (højre) drømmer om at blive programmør. Her er hun til IT-Camp for unge kvinder på IT Universitetet i København.
”Jeg lærte at programmere på studiet, og jeg blev overrasket over, hvor meget jeg lærte på kort tid,” siger Dea Thim. Hendes streamingtjenestes interface er projiceret på lærredet i de studerendes fredagsbar, ScrollBar, der i dagens anledning er klasseværelse på IT-Camp.
At it kun handler om maskiner og et helt arbejdsliv lænket til en skærm er en myte. Som underviserne understreger, handler programmørarbejdet om samarbejde, om kommunikation og om at gøre en forskel. Et eksempel, som underviserne bruger ind imellem workshops i hjemmesideprogrammering, er appen Tiimo, som er opfundet og udviklet af to tidligere ITU-studerende, Melissa Würtz Azari og Helene Lassen Nørlem. Tiimo er ikke bare et eksempel på en succesfuld forretningsidé udviklet af studerende på ITU – den er også et billede på, hvordan man kan sætte et positivt aftryk på verden:
”Det er en app, der hjælper brugeren med at tilrettelægge sin dag. Alle kan bruge den, men den er særligt udviklet til børn med ADHD. Det er en app, der kan gøre en forskel i menneskers liv,” siger Helle Friis, som også studerer softwareudvikling og er del af underviserholdet på IT-Camp.
En ny verden
En af de andre unge kvinder, der har tilmeldt sig IT-Camp i efterårsferien er Emilie Kold Ruskjær, som dimitterede fra Aarhus Katedralskole sidste år. Hun er rejst fra Aarhus for at lære mere om it-uddannelser på ITU, og hun er kun blevet bekræftet i sin interesse.
”Jeg har lært mere om, hvad programmering kan bruges til, og hvor mange muligheder en it-uddannelse skaber,” siger hun.
”Og så er det rart at høre fra underviserne, at man ikke behøver være matematikekspert for at læse it. Det handler meget mere om en logisk tilgang til problemløsning. Et fag kan være hårdt, men man er sammen om at løse opgaverne. Det virker ikke så skræmmende.”
Det er Sara Andonovska enig i:
”Jeg har altid brugt min computer meget, men jeg vidste ikke, at programmering var noget for mig. Jeg synes, det er fedt, at man ser resultatet af sit arbejde med det samme. Enten virker koden eller også gør den ikke,” siger hun.
”Hvis jeg kommer ind på ITU, vil jeg gerne læse Softwareudvikling og en dag arbejde som programmør i et stort firma. Jeg har fundet ud af, at der mange veje, man kan vælge med en it-uddannelse.”
Dorthe Roslev Bukh, projektleder, +45 72 18 51 46, dobu@itu.dk
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk