ITU-Professor om lukningstruet database: ”Troværdig viden er grundlaget for et demokrati”
Det frit tilgængelige digitale opslagsværk Lex.dk er grundet manglende offentlig støtte lukningstruet. Ifølge Professor i Datalogi på IT-Universitet, Thore Husfeldt, er den åbne vidensdatabase vigtig for at bevare et oplyst samfund.
Skrevet 19. november 2021 06:31 af Theis Duelund Jensen
Den digitale vidensportal Lex.dk giver adgang til adskillige danske opslagsværker heriblandt Den Store Danske Encyklopædi, som i mere end 150.000 artikler beskriver verden med dansk udgangspunkt og global orientering. Sitet er frit tilgængeligt for alle og er med mere end en million brugere og flere end tre millioner læste artikler om måneden et af Danmarks største sites for forskningsformidling.
Nu er Lex.dk, som er stiftet af Gyldendal, Danske Universiteter, Det Danske Sprog- og Litteraturnævn og G.E.C. Gads Fond, lukningstruet. Der er i regeringens finanslovsudspil ikke afsat nye midler til driften af databasen. Det betyder bl.a., at Den Store Danske Encyklopædi risikerer at forsvinde ud i den digitale æter.
Ifølge Professor i datalogi på ITU, Thore Husfeldt, som også er medlem af Det Videnskabelige Råd, der finder fagansvarlige til opslagsværket, vil det have store konsekvenser for samfundet. Over hele landet benytter fagfolk, studerende, skoleelever og mange andre sig dagligt af Lex.dk, og som samfund risikerer vi at miste en afgørende kilde til troværdig viden og forskning.
”Troværdig viden er grundlaget for et demokrati. Forudsætningen for at bevare en kritisk bevidst offentlighed er, at alle har adgang til fagligt kurateret viden. Hvis Danmark skal leve op til sin rolle som videnssamfund, er det afgørende at bevare ressourcer som Lex.dk,” siger Thore Husfeldt.
Det, der adskiller Lex.dk fra andre vidensdatabaser, er den redaktionelle proces, som nye bidrag til fx Encyklopædien underkastes. Artikler vurderes kritisk ud fra objektive parametre, inden de publiceres, og det foregår i tæt kontakt med fageksperter.
Thore Husfeldt er tilhænger af brugergenerede vidensdatabaser som Wikipedia, men han understreger, at dansk er for lille et sprogområde til at sikre en høj standard og lødighed i det forum. Den fagligt kvalificerede viden, som Lex.dk tilbyder kvit og frit, koster med andre ord penge at vedligeholde:
“Forestillingen, om at informationsteknologien løser problemet ved bare at stille al information til rådighed, er naiv. Tilgængelighed er ikke nok, det skal også være troværdigt. Information er gratis, men viden koster penge,” siger Thore Husfeldt.
For at sikre Lex.dk skal databasen på finansloven, og det er ifølge professoren en investering i det danske samfund, der er godt givet ud:
”Jeg vil opfordre alle til at slå et slag for, at Lex.dk skal på finansloven. Kontakt dine lokalpolitikere, skriv til kultur- og undervisningsordførere og gør det klart, at alle skal have gavn af den viden, det videnskabelige samfund producerer. Det er et lag af vores kritiske bevidsthed som samfund, der vil forsvinde med Lex.dk,” siger Thore Husfeldt.