Ny bevilling: ITU-forskere skal skabe en digital platform til mental sundhedspleje blandt syriske flygtninge i Jordan
Novo Nordisk Fonden har finansieret et nyt et-årigt projekt med knap 2 millioner kroner, som skal styrke den mentale sundhedspleje blandt syriske flygtninge i Jordan. I spidsen for projektet står lektor Lars Rune Christensen samt Ph.d.-stipendiat Hasib Ahsan, som tidligere har været med til at udvikle en digital applikation til screeninger af Rohingya-flygtninge i Bangladesh.
Skrevet 16. august 2021 09:56 af Jari Kickbusch
Krigen i Syrien har kostet omkring 500.000 mennesker livet og sendt millioner på flugt med åbne sår på legeme og sjæl. Mange syrere er flygtet til nabolandet Jordan, hvor der ifølge FN’s Flygtningehøjkommissariat, bor 664.414 syriske flygtninge. Det uofficielle tal bliver af andre kilder estimeret til at være op mod 1,3 millioner.
Størstedelen af de mange flygtninge bor i flygtningelejre, bl.a. i Zaatari-lejren, som huser næsten 80.000 syrere. Som følge af grusomme oplevelser i Syrien og uvisheden om fremtiden lider mange af flygtningene af traumer og andre psykiske lidelser, men det kan ofte være svært for lejrenes sundhedspersonale at identificere de flygtninge, som har mest brug for hjælp, bl.a. fordi mentale lidelser ofte er usynlige for det blotte øje modsat fx et åbent benbrud.
Digital screeningsapplikation
I det kommende år vil forskerholdet, som bliver ledet af lektor på IT-Universitetet, Lars Rune Christensen, derfor videreudvikle en digital platform, som forhåbentlig vil kunne bruges til at sikre, at flere flygtninge får den behandling, som de har brug for. Applikationen er en såkaldt mHealth-applikation (Mobile Health) og er bl.a. baseret på WHO’s Self-Reporting Questionaire-20 (SRQ-20), som kort fortalt indeholder et spørgeskema med 20 spørgsmål om den adspurgtes fysiske og mentale tilstand. Fx bliver der spurgt, hvorvidt den adspurgte føler sig trist, om vedkommende har fysiske symptomer som fx rystende hænder og om der har været selvmordstanker. Screeningens resultater bliver efterfølgende brugt som grundlag til at lave henvisninger til læger og andre behandlere, som også bruger mHealth-platformen i deres behandling.
- I samarbejde med den lokale NGO JHASi, forventer vi at skabe en digital platform, hvor vi i løbet af det første år vil screene 15.000 flygtninge i Jordan for mentale lidelser. I første omgang kan det være med til at sikre, at mange flygtninge får en behandling, som de ellers ikke ville have fået. I et lidt større perspektiv kan vi bruge screeningen til at dokumentere det enorme behov for mental sundhedspleje blandt flygtningene, fortæller Lars Rune Christensen.
Ved afslutningen af den et-årige projektperiode vil den digitale platform blive overdraget til NGO’en JHASi, som derefter vil være ansvarlige for, at platformen kommer flygtningene i området til gode. Derfor er det ikke kun projektets forskningsresultater, som er vigtige for Ph.d.-stipendiat Hasib Ahsan:
Det er vigtigt at vores indsats og forskning i digital sundhed kan være til gavn for vores samarbejdspartnere også efter projektets afslutning. Det er vigtigt at skabe blivende værdi lokalt i tillæg til forskningsresultater, fortæller han.
Succes i Bangladesh
Det er ikke første gang Lars Rune Christensen og Hasib Ahsan udvikler digitale værktøjer til at forbedre sundhedsplejen blandt flygtninge. Siden 2017 har de udviklet, testet og fået integreret applikationer i Kutupalong-lejren i Bangladesh, hvor der bor mere end 600.000 mennesker, som er flygtet fra de etniske udrensninger i Myanmar. I lejren påviste de, at hele 20,10 procent af flygtningene ifølge WHO’s screening burde blive henvist til videre udredning og potentiel behandling.
Stort behov for hjælp
Det var også Novo Nordisk Fonden, som finansierede projekterne i Bangladesh, og Lars Rune Christensen og Hasib Ahsan er taknemmelige for, at fonden nu også giver dem mulighed for at videreudvikle og afprøve applikationen i Jordan, hvor både sundhedssystemet, kulturen og de generelle forhold er anderledes. På lidt længere sigt håber Lars Rune Christensen nemlig, at mHealth-applikationen vil kunne bruges i endnu flere af verdens brændpunkter, hvor folk bliver nødt til at flygte fra krig og vold.
- Vi ved, at der er knap 80 millioner mennesker på flugt i verden. Mange af disse har oplevet forskellige former for krig og vold, nogle er blevet voldtaget og set familiemedlemmer blive dræbt. Det siger sig selv, at sådanne oplevelser ikke forsvinder, men alt for ofte er nødhjælpen fokuseret på synlige ting, som mad, tag over hovedet og behandling af fysiske sygdomme og skader. Vi håber med vores forskning at sætte fokus på de enorme mentale lidelser som mange flygtningene gennemlever og forhåbentlig bidrage med løsninger, der kan inspirere, slutter Lars Rune Christensen.
Læs mere om mHealth i Bangladesh