Oksana Kulyk modtager Villum Experiment-bevilling til forskning i valgteknologi
Hvordan kommunikerer man sikkerheden i valgteknologier? Det spørgsmål skal adjunkt i datalogi på ITU Oksana Kulyk forsøge at besvare med sin forskning, der netop har modtaget en bevilling på knap to millioner kroner fra Villum Experiment-programmet.
Skrevet 14. september 2021 05:46 af Theis Duelund Jensen
Forskningsprojektet, som Oksana Kulyk nu kan se frem til modtage en bevilling på 1,98 millioner kroner til, har titlen Communicating trust in the security of election technologies. Projektet har til formål at udvikle metoder til at kommunikere valgteknologiers sikkerhed og på den måde medvirke til at forebygge desinformationsindsatser og øge tilliden til valgsystemer:
”Offentlighedens manglende tillid til troværdigheden af valg er allerede en udfordring i mange lande,” siger Oksana Kulyk, som også er tilknyttet Center for Information Security and Trust på ITU.
”Indførelsen af elektroniske afstemningssystemer baseret på krypotografi kan gøre tillidskrisen værre. Manglen på gennemsigtighed – reel eller oplevet – gør det svært for vælgere at gennemskue om valgprocessen er fair, og desinformationskampagner kan ødelægge tilliden endnu mere. I mit Villum Experiment-projekt vil vi undersøge, hvordan tillidsmekanismer fungerer, hvordan vælgere opbygger tillid til valgteknologier, og hvordan man kommunikerer tillid effektivt og gennemsigtigt”.
Villum Experiment er skabt til tekniske og naturvidenskabelige forskningsprojekter, der udfordrer normen og har potentialet til at ændre den måde, vi tilgår vigtige emner på. Ansøgerne er anonyme for de internationale bedømmere for at skærpe fokus på forskningsidéerne og lade forskerne tænke frit. Programmet blev lanceret i 2017, og siden starten har 246 forskere fået en bevilling.
Oksana Kulyks forskningsprojekt er sammen med 50 andre udvalgt blandt 400 ansøgere til at modtage den toårige bevilling.
Læs mere om Villum Experiment her.
Theis Duelund Jensen, presseansvarlig, +45 25 55 04 47, thej@itu.dk