IT-Universitetet i spidsen for forskningsprojekt om politiets brug af digitale teknologier
Politiets brug af big data, ansigtsgenkendelse, overvågning og andre datadrevne værktøjer skal undersøges i det nye tre-årige forskningsprojekt, CUPP. Projektet er et samarbejde med fire europæiske universiteter, et forskningscenter og de it-professionelles fagforening, PROSA.
Skrevet 9. februar 2021 11:50 af Jari Kickbusch
IT-Universitetet vil i de kommende tre år stå i spidsen for et omfattende internationalt forskningsprojekt, som skal undersøge politiets brug af bl.a. big data til efterforskning og forebyggende politiarbejde – også kaldet predictive policing. Formålet er at afdække de menneskelige og samfundsmæssige følger af politiets stigende brug af teknologiske løsninger som ansigtsgenkendelse, kameraovervågning, big data og andre digitale værktøjer.
Projektet hedder CUPP (Critical Understanding of Predictive Policing) og vil blive realiseret med en bevilling fra Nordforsk på 1 million euro. Udover IT-Universitetet deltager de it-professionelles fagforening PROSA samt universiteter og forskningscentre i Estland, Letland, Norge og Storbritannien; lande, hvor står digitaliseringen af den offentlige sektor højt på den politiske dagsorden. Det gælder også politiets arbejde, hvor automatisering, overvågning og brugen af avanceret teknologi og big data vinder frem, fortæller lektor ved Center for Digital Velfærd på IT-Universitetet og projektleder for CUPP, Vasilis Gallis:
– I realiteten ved vi meget lidt om, hvad kunstig intelligens, big data og andre datadrevne teknologier betyder for politiets arbejde med hensyn til at forudsige, forhindre og efterforske kriminalitet eller for relationen mellem politi og civilsamfund. Vi har brug for indsigt i, hvordan politiet anvender værktøjerne, og hvordan disse metoder bliver opfattet af borgerne.
POL-INTEL
I Danmark er forskernes interesse rettet mod politiets it-system POL-INTEL, som er udviklet af det amerikanske firma Palantir. Systemet samkører information fra eksempelvis politirapporter og anmeldelser af kriminalitet fra politiets egne databaser med eksterne kilder. Systemet er ved hjælp af kunstig intelligens og data fra sociale medier bygget til at komme med forudsigelser om, hvem der har størst sandsynlighed for at begå kriminalitet – et eksempel på såkaldt intelligence-led policing.
– Derfor vil vi også beskæftige os med de sociale og etiske bekymringer, menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder i relation til den voksende udbredelse af datadrevne værktøjer i politiets arbejde, siger Vasilis Gallis.
Debatskabende projekt
Udover selve forskningen vil projektet bestå af en række arrangementer, som vil blive organiseret af PROSA. Arrangementerne har til formål at inddrage helt almindelige civile borgere, som også kan blive opdateret og hente viden på forskningsprojektets hjemmeside.
– Forhåbentlig kan vi med dette projekt skabe grundlaget for en offentlig debat om de dilemmaer, det rejser, når magtudøvelse og overvågning i stigende grad sker på baggrund af big data og digitale løsninger, siger Niels Bertelsen, der er formand i PROSA. Han henviser til, at amerikanske forskere eksempelvis har påvist alvorlige svagheder og indbygget bias i den eksisterende teknologi til ansigtsgenkendelse:
– Politiets arbejde ændrer sig markant i takt med, at de får adgang til flere og flere digitale værktøjer. Men det åbner også for en række faldgruber. I et demokratisk samfund er tilliden til politiet afgørende, og derfor skal der være indsigt i politiets arbejdsmetoder og redskaber”, siger Niels Bertelsen.
Yderligere information
Lektor Vasilis Gallis, IT-Universitet, vgal@itu.dk, telefon +45 3052 2977
Forbundsformand Niels Bertelsen, PROSA, nb@prosa.dk, telefon +45 4011 4123
Kommunikationschef Ole Hoff-Lund, PROSA, ohl@prosa.dk, telefon +45 2683 8184
Fakta om CUPP
Forskningsprojektet CUPP (Critical Understanding of Predictive Policing) er et samarbejde mellem følgende projektpartnere:
IT-Universitetet i København
De it-professionelles fagforening PROSA
St. Andrews University i Storbritannien
University of Latvia i Letland
Baltic Studies Centre i Letland
Tallinn University of Technology i Estland
Oslo Universitet i Norge.
CUPP er et treårigt forskningsprojektet og har modtaget en bevilling på 1 millioner euro fra Nordforsk.
Projektet indledes med en lukket online-konference den 5. februar, hvor deltagerne tilrettelæger aktiviteterne i 2021.