Podcast: Kan din kat virkelig bruges til at opbevare dine familiefotos?
Vi lagrer ufattelige mængder data, og det belaster miljøet. I Center for Digital Velfærd’s podcast taler værten, Anders Kjærulff, og adjunkt på IT-Universitetet, James Maguire, om miljøvenlige muligheder for dataopbevaring i fremtiden.
Skrevet 1. december 2021 09:26 af Jari Kickbusch
Hvert eneste sekund, hver eneste time, hver eneste dag, året rundt lagres der ufattelige mængder af data. Det kan være et foto, som du uploader, en mail, som du sender, eller den en video, som du deler. Men hvor skal alt det data opbevares, og hvad betyder det for miljøet? I et nyt afsnit af Center for Digital Velfærds podcastserie Klub Digital Velfærd tager værten Anders Kjærulff afsæt i disse spørgsmål i selskab med adjunkt på IT-Universitetet, James Maguire, som bl.a. forsker i, hvilket aftryk Big Tech-virksomhedernes enorme datacentre på dansk jord efterlader.
I podcasten henvises der til undersøgelser, som viser, at datacentrene på sigt kan komme til at bruge op mod 25 procent af al dansk strøm, og James Maguire frygter, at de store energislugere kan gøre det svært for Danmark at manifestere sig som grøn energination. Spørgsmålet er, hvad man kan gøre ved det. Behovet for at opbevare data synes bare at stige og et eller sted skal data jo opbevares, om det er inden eller uden for Danmarks grænser.
DNA til datalagring
Mange de store tech-virksomheder udmærket klar over, at nutidens måde at lagre data på ikke imødekommer fremtidens behov. Derfor undersøges det, om man ville kunne bruge planter og dyr til datalagring. Fx er Microsoft i gang med at undersøge, om man vil kunne gemme data i DNA, hvilket fører til en snak om, hvorvidt vi fremtiden kan lagre vores digitale familiebilleder i vores stueplanter, husdyr eller i os selv. Og hvad vil det i så fald betyde for forholdet mellem mennesket og naturen?
- Vi har allerede koloniseret naturen på alle mulige måder. Det er en del klimaproblemerne. Men det her er en helt anden måde at gøre det på, som grundlæggende udfordrer vores forståelse af vores omgivelser … spørgsmålet er, om vi – hvis vi kunne realisere det her ¬– rent faktisk burde gøre det, fortæller James Maguire.
I podcastens sidste halvdel går Anders Kjærulff på en tur ned ad teknologiens memory lane, sammen med formand Dansk Datahistorisk Forening Michael Ørnø, som også er direktør for Statens IT. De to har sat hinanden i stævne foran nogle datidens fysisk voluminøse computere, som er blevet hevet frem i anledning af Datalogisk Institut (DIKU) på Københavns Universitets 50-års jubilæum.
Hør podcasten her på Soundcloud