IT-Universitetet står i spidsen for ny europæisk ekspertuddannelse i undervandsrobotter
Professor på IT-Universitetet, Andrzej Wasowski, skal i de næste fire år lede en uddannelse i undervandsrobotter, så de fx kan bruges til forureningsbekæmpelse. Forskeruddannelsen bliver sat i søen med en EU-bevilling på 30 mio. kr.
Skrevet 5. oktober 2020 07:46 af Jari Kickbusch
Robotter kan arbejde steder, hvor det er både dyrt og farligt at sende mennesker hen. Undervandsrobotter skaber fantastiske muligheder for at udnytte de 70 procent af jordens overflade, som er dækket af hav, til fx at producere mad på havbunden. Derudover vil robotterne potentielt også kunne løse opgaver som inspicering og vedligeholdelse af skibe og bekæmpelse af offshore olieudslip eller anden forurening.
Hvis undervandsrobotternes potentiale til at løse alvorlige opgaver som fx olieudslip skal udnyttes, kræver det, at de er pålidelige, så vi er sikre på, at de ikke gør mere skade end gavn. Derfor vil det nye forskeruddannelsesprojekt, REMARO, som frem til 2024 skal uddanne 15 europæiske eksperter inden for området, fokusere på at gøre undervandsrobotterne robuste og beslutningsdygtige. Projektet bliver finansieret af det europæiske ph.d.-uddannelsesprogram Marie Skłodowska-Curie under EU's forskning- og innovationsflagskib, Horizon 2020.
- En stor udfordring for den europæiske industri i dag er pålideligheden af AI-baserede systemer, og vi mangler europæiske eksperter på dette område. REMARO-projektet er et innovativt uddannelsesprogram på ph.d.-niveau, hvor universiteter og industri fra europæiske lande med store maritime sektorer vil arbejde tæt sammen, siger Andrzej Wasowski, professor ved IT-universitetet i København og projektkoordinator for REMARO-projektet.
Robotter skal kunne træffe svære valg
Modsat mange af de robotter, som i dag bruges til fx produktionen på fabrikkerne eller til rengøring i hjemmet, skal undervandsrobotterne skal kunne tackle mange forskellige udfordringer alene. Undervandsstrømme, ukendt vegetation og andet maritimt liv skaber vanskelige arbejdsvilkår, som skal overkommes i dybet, hvor der er begrænset sigtbarhed og muligheder for at kommunikere. Undervandsrobotterne skal derfor kunne træffe svære beslutninger uden menneskelig støtte. Ved at udvikle teknologier baseret på machine learning og Artificial Intelligens (AI/kunstig intelligens), håber Andrzej Wasowski at skabe grundlag for, at fremtidens robotter kan træffe de rigtige beslutninger, som fx at komme tilbage til basen for at oplade, før de løber tør for strøm.
- Fjernstyring af en undervandsrobot på dybt vand er lige så vanskeligt som at kontrollere en robot på månen. Ved at bruge kunstig intelligens vil vores ph.d.-studerende bidrage til, at undervandsrobotter kan blive mere uafhængige, så brugerne kan drage fordel af øget effektivitet og sikkerhed. Vi vil udvikle nye metoder til at forbedre robotternes synsevne, bevægelse og kontrolmuligheder. Derudover vil vi sikre, at man kan teste og verificere dem, så man ved, at de er sikkerhedsmæssigt i orden, siger Andrzej Wasowski, som ser frem til at imødekomme et stort behov for undervandsrobotter: - Markedet for undervandsrobotter forventes at nå op på 5,7 mia. Euro allerede inden 2023. Europa har en stor maritim-økonomi, der spænder over mange ekspanderende sektorer såsom havenergi (havvind/havenergi), den maritime bioindustri (mad, farmaceutisk, kosmetik og energi produceret på fisk, alger og andre makro- og mikroorganismer), afsaltning af vand (til drikkevand), minedrift (ikke-fosilt) og byggeri under vand, slutter Andrzej Wasowski.
REMARO-projektet starter d. 1. december og afsluttes d. 30. november 2024. IT-Universitetet er koordinator for projektets konsortium, som tæller 13 europæiske universiteter og virksomheder.
Om REMARO: Reliable AI for Marine Robotics
• REMARO hjemmeside: http://www.remaro.eu
• Twitter: @ItnRemaro
• Marie Skłodowska-Curie European Training Network er finansieret af EU-kommissionen som en del af Horizon 2020-programmet for forskning og innovation.
• 15 PhD-studerende vil blive ansat i Danmark, Tyskland, Holland, Norge og Portugal med start i foråret 2021. Yderligere information om de ledige ph.d.-stillinger vil blive lagt på http://www.remaro.eu i løbet af oktober 2020.
• Projektpartnere: IT-Universitetet i København, Aarhus Universitet, University of Bremen (Tyskland), German Research Center for Artificial Intelligence (Tyskland), RWTH Aachen University (Tyskland), Delft University of Technology (Holland), University of Oslo (Norge), University of Porto (Portugal), EIVA (Danmark), ROSEN (Tyskland), Ocean Scan (Portugal), Instituto Superior de Engenharia do Porto (Portugal), DNV GL (Norge), Kraken Robotik (Tyskland)