IT-Universitetet igangsætter arbejde for større kønsdiversitet blandt de ansatte
Med en ny handlingsplan vil ITU arbejde systematisk og strategisk for at fremme kønsdiversiteten ved at sikre lige muligheder for alle ansatte.
Skrevet 12. november 2020 09:50 af Vibeke Arildsen
Selvom andelen af kvindelige forskere på de danske universiteter er stigende, går det kun langsomt fremad med kønsbalancen. Ifølge Styrelsen for Forskning og Uddannelses Talentbarometer 2019 var der i 2018 næsten dobbelt så mange mandlige som kvindelige forskere ansat på de danske universiteter – færrest kvinder finder man på professorniveau, hvor kun knap hver fjerde er kvinde.
Denne tendens gør sig også gældende på ITU. Her er andelen af kvindelige forskere steget fra 21 procent i 2008 til 31 procent i 2018, men udviklingen går for langsomt, mener rektor Martin Tvede Zachariasen.
Hvis ikke vi udnytter hele massen af forskningstalenter, risikerer vi simpelthen at gå glip af viden og perspektiver, der kunne føre til vigtige forskningsmæssige gennembrud.
Martin Tvede Zachariasen, rektor på ITU
”Hvis ikke vi udnytter hele massen af forskningstalenter, risikerer vi simpelthen at gå glip af viden og perspektiver, der kunne føre til vigtige forskningsmæssige gennembrud. Det er meget vigtigt, at ITU tilbyder lige muligheder for alle ansatte, og vi mener, at diversitet, særligt kønsdiversitet, er en styrke i forhold til at skabe et godt arbejdsmiljø, men også i forhold til performance,” siger han om baggrunden for handleplanen.
Derfor vil universitetet nu arbejde aktivt for at øge kønsdiversiteten. ITU’s direktion vedtog i august en handlingsplan for arbejdet med kønsdiversitet, som blandt andet rummer initiativer inden for rekruttering og arbejdsmiljø.
Indsatsen for at skabe mere kønsbalance blandt medarbejderne ligger i forlængelse af ITU’s mangeårige indsats for at skabe større kønsdiversitet på tekniske it-uddannelser som softwareudvikling. Her er andelen af kvinder blandt de nyoptagne studerende i år 27 procent, mod kun 11 procent i 2015.
Fokus på inkluderende arbejdsmiljø
Et vigtigt fokuspunkt i handleplanen handler om at sikre et godt og inkluderende arbejdsmiljø, fortæller Martin Tvede Zachariasen.
Den seneste tids vidnesbyrd om sexisme og seksuelle krænkelser i de danske forskningsmiljøer viser, at vi på universiteterne har en stor og vigtig opgave med at sikre, at alle medarbejdere kan udføre deres arbejde uden at opleve kønsbaseret chikane eller forskelsbehandling.
Martin Tvede Zachariasen, rektor på ITU
”Den seneste tids vidnesbyrd om sexisme og seksuelle krænkelser i de danske forskningsmiljøer viser, at vi på universiteterne har en stor og vigtig opgave med at sikre, at alle medarbejdere kan udføre deres arbejde uden at opleve kønsbaseret chikane eller forskelsbehandling. Det er i høj grad et ledelsesmæssigt ansvar at skabe den nødvendige kulturændring,” siger han.
Et af de første konkrete initiativer, der bliver sat i søen, er derfor et workshopforløb, der skal give alle ledere med personaleansvar værktøjer til at understøtte en inkluderende kultur samt til at forebygge og håndtere diskrimination, sexisme og seksuel chikane. Forløbet skydes i gang i november, og i løbet af næste år bliver der fulgt op med workshops for undervisere og undervisningsassistenter med fokus på at få øje på og håndtere uhensigtsmæssig adfærd i undervisnings- og vejledningssituationer.
Vil undgå ubevidste bias
Et andet af handleplanens initiativer drejer sig om at sikre, at universitetets rekrutteringsprocesser er fair, og at man undgår ubevidste bias.
Det handler om at være relevante for både mandlige og kvindelige ansøgere, så vi kan tiltrække de bedste kandidater.
Martin Tvede Zachariasen, rektor på ITU
”Vi ved, at mænds og kvinders evner ikke altid bliver bedømt på samme måde. For eksempel findes der en stereotyp forestilling om, at kvinder er mindre kvalificerede inden for matematisk og tekniske videnskaber. Den slags uudtalte barrierer er i spil i samfundet generelt, og vi må antage at de også findes på ITU. Derfor vil vi blandt andet give nye værktøjer til dem, der skal ansætte, og arbejde med vores stillingsopslag for at sikre, at de er brede nok til at tiltrække et bredt ansøgerfelt. Det handler om at være relevante for både mandlige og kvindelige ansøgere, så vi kan tiltrække de bedste kandidater,” siger Martin Tvede Zachariasen.
Med den nye handlingsplan forpligter ITU’s ledelse sig desuden til at udarbejde en såkaldt Gender Equality Plan, en internationalt anerkendt systematisk metode til at arbejde med kønsdiversitet og sikre, at der følges op på initiativerne.
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk