IT-Universitetet bliver en vigtig del af nyt nationalt forskningscenter for digitale teknologier
Innovationsfonden har bevilliget 100 mio. kr. til et nationalt forskningscenter for digitale teknologier. Centerets konsortium består af syv danske universiteter, deriblandt IT-Universitetet, samt Alexandra Instituttet.
Skrevet 26. november 2020 09:10 af Jari Kickbusch
IT-Universitetet bliver fremover en del af det nationale forskningscenter for digitale teknologier, DIREC, som på flere måder er helt unikt. Dels er det første gang, at de datalogiske forskningsmiljøer på så mange danske universiteter er gået sammen om at lave et forskningscenter. Dernæst er Innovationsfondens bevilling 100 mio. kr. til centeret den største i fondens historie.
Centeret vil bidrage til at løse Danmarks store kapacitetsudfordring inden for det digitale område ved at tiltrække udenlandske talentfulde forskere og ved at uddanne flere kandidater og forskere. Derudover vil DIREC samarbejde med danske private og offentlige virksomheder og bringe ny viden og de nyeste digitale teknologier i spil hos dem.
IT-Universitetets prorektor, Jens Christian Godskesen, som har været blandt hovedkræfterne i etableringen af centeret og er formand for centerets bestyrelse, er stolt over, at det både er lykkedes at få de mange universiteter til at blive enige om grundlaget for et fælles nationalt center, og at de nu har fået bevilliget penge til at skabe det akademiske grundlag for, at Danmark bedre kan udvikle sig digitalt.
- Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at etablere centeret. Det er et meget stærkt signal om, at de danske datalogiske forskningsmiljøer står sammen om at bidrage til Danmarks fælles bedste. Derudover er det et skridt i den rigtige retning, at der nu investeres lidt mere i forskning i digitale teknologier hos de danske fonde, men der er behov for endnu flere penge, hvis vi skal kunne løfte samfundsudfordringerne, siger Jens Christian Godskesen.
Datalogi som national prioritet
Ideen til DIREC blev født af den forsknings- og innovationspolitiske strategi fra 2017, hvori det anbefales at etablere et ”Nationalt Center for Forskning i Digitale Teknologier” på tværs af forskningsinstitutionerne i Danmark for at udvikle og understøtte det digitale fagområde via forskning i bl.a. kunstig intelligens, Big Data, Internet-of-Things og it-sikkerhed på baggrund af FORSK2025-temaet om ”Danmark som et digitalt foregangsland.”
Nu tre år efter er DIREC en realitet. Centeret er en national saltvandsindsprøjtning til datalogisk uddannelse og forskning og vil bl.a. støtte den politiske vision om Danmark som digital frontløber ved at ... :
• Målrette forsknings- og uddannelsesaktiviteter mod samfundsmæssige udfordringer til gavn for både erhvervslivet og den offentlige sektor.
• Udvide forsknings- og uddannelseskapaciteten i Danmark ved hjælp af uddannelse og rekruttering af forskere på det højeste internationale niveau.
• Samarbejde med virksomheder og den offentlige sektor om at få forskning omsat til digitale løsninger, som kan bidrage til langsigtede digitale transformationer.
IT-Universitetets rolle
Ifølge Jens Christian Godskesen vil DIREC komme til at betyde meget for IT-Universitetet og for de øvrige datalogiske miljøer i Danmark. Centeret vil styrke profileringen af de mere tekniske it-uddannelser hos de involverede institutioner og vil kunne facilitere fælles uddannelsesaktiviteter på tværs af landet.
- Centeret kommer til at initiere langt mere samarbejde på tværs af de datalogiske miljøer i Danmark, hvor vi supplerer hinandens forskellige ekspertiser. Og ikke mindst vil centeret være en facilitator for øget samarbejde med danske private og offentlige virksomheder, fordi centeret vil være et fælles nationalt udstillingsvindue for den nyeste datalogiske viden, siger Jens Christian Godskesen.
Jari Kickbusch, Forskningskommunikatør, telefon 7218 5304, email jark@itu.dk