Forsvarsministeriet finansierer to projekter på IT-Universitetet
Den nationale it-sikkerhedsmyndighed under Forsvarsministeriet, Center for Cybersikkerhed, har finansieret to nye projekter på ITU's Center for Information Security and Trust (CISAT). Begge projekter understøtter den nationale ambition om at hæve it-sikkerhedsniveauet i private og offentlige virksomheder.
Skrevet 10. juli 2020 05:25 af Jari Kickbusch
Center for Cyber Security har finansieret ASCD (The Assessment on the Status of CyberSecurity in Denmark) og etableringen af arbejdsgruppen Adversarial AI and Adversarial Machine Learning. Lederen af Center for Information Security and Trust (CISAT) på IT-Universitetet, professor Carsten Schürmann, er glad for, at IT-Universitetet bidrager til at nå regeringens strategiske ambition om at hæve niveauet for cybersikkerhed i Danmark.
- It-sikkerhed skal prioriteres højt, hvis Danmark skal forblive konkurrencedygtigt - og fortsat være et sikkert sted for os alle at være. Og inddragelse af akademikere er vigtigt, hvis det generelle it-sikkerhedsniveauet skal hæves, siger han.
Første projekt: The Assessment on the Status of CyberSecurity in Denmark
I det første projekt, ASCD, vil forskere fra IT-Universitetet og Syddansk Universitet undersøge, hvordan store, mellestore og små virksomheder i Danmark i praksis beskytter deres it-systemer, og hvordan de håndterer privacy-udfordringer.
En af projektets ansvarlige forskere, adjunkt ved IT-Universitetet, Oksana Kulyk, forventer, at undersøgelserne og den efterfølgende rapport om projektet vil kunne tjene som et godt grundlag for at kunne træffe informerede beslutninger om, hvordan man fremover optimerer sikringen af digitale applikationer i Danmark. Det kan fx være beskyttelsen brugernes privatliv, som er blevet særlig relevant efter GDPR-lovgivningen trådte i kraft.
- Det er vigtigt, at vi får en mere systematisk forståelse af virksomhedernes viden om og håndtering af it-sikkerhed, og hvad de gør for at beskytte private data. Vi skal forstå deres udfordringer for at kunne finde roden til it-sikkerhedsproblemerne. Det er simpelthen en nødvendighed for at hæve det generelle it-sikkerhedsniveau i de store virksomheder såvel som i SMV'erne, siger Oksana Kulyk.
Få mere information om ASCD
Andet projekt: Adversarial AI and Adversarial Machine Learning
Det andet projekt, som Center for Cyber Security har finansieret, er etableringen af arbejdsgruppen Adversarial AI og Adversarial Machine Learning. Arbejdsgruppen vil blive et bindeled mellem de danske offentlige og private virksomheder, som bruger kunstig intelligens og machine learning i deres beslutningsprocesser. Målet er at skabe en bedre forståelse af de sikkerhedsrisici, som er forbundet med brug og misbrug af kunstig intelligens (AI) samt AI-baserede cyberangeb. Projektets hovedansvarlige, professor Carsten Schürmann, forventer, at arbejdsgruppen vil producere en række nyttige anbefalinger til det danske erhvervsliv og den offentlige sektor.
- Kunstig intelligens er et relativt nyt område inden for it-sikkerhed, men det er ekstremt vigtigt, fordi mange virksomheder og offentlige institutioner gerne vil automatisere beslutningsprocesserne ved hjælp af kunstig intelligens og machine learning. Vores arbejdsgruppe vil undersøge risici i samarbejde med de forskellige interessenter. Ikke alle AI-systemer er lige sårbare over for AI-baserede angreb, og vi vil forhåbentlig få mulighed for at evaluere robustheden af nogle af de AI-systemer, der allerede bruges i danske virksomheder og offentlige institutioner, siger han.
Få mere information og/eller bliv medlem af CISAT's Working Group in Adversarial AI and Adversarial Machine Learning
Carsten Schürmann, lektor, email carsten@itu.dk
Jari Kickbusch, Forskningskommunikatør, telefon 7218 5304, email jark@itu.dk