ITU-projekt udvides efter succes med at bruge teknologi i sundhedsplejen i Bangladesh' flygtningelejre
Novo Nordisk Fonden finansierer endnu et forskningssamarbejde mellem IT-Universitetet og organisationen Friendship. Sammen vil de to projektpartnere udvide udviklingen af teknologier, som skal forbedre sundhedsplejen i Rohingya-flygtningelejrene i Bangladesh.
Skrevet 25. juni 2020 12:09 af Jari Kickbusch
Ifølge FN's Flygtningeagentur, UNHCR er mere end 700.000 rohingyaer flygtet over grænsen til Bangladesh som følge af vold og militære operationer i Myanmar. Mange af dem har boet i de enorme flygtningelejre i Bangladesh siden 2017.
I 2019 påbegyndte den Bangladesh-baserede NGO, Friendship, et forskningssamarbejde med forskere ved IT-Universitetet for at undersøge, hvorvidt digitale applikationer kan understøtte den humanitære indsats i lejrene. Med en bevilling fra Novo Nordisk fonden til projektet Rohingya mHealth har forskerne gennem det seneste år udviklet og testet applikationer, som understøtter sundhedspersonalets arbejde med mental sundhed og ernæringsproblemer. Og resultaterne har været gode. F.eks. viser projektets screeninger i Kutupalong-lejren, at 16 procent af de voksne flygtninge har symptomer på mentale lidelser i en grad, så det kræver yderligere udredning og behandling.
- Mange Rohingya-flygtninge er traumatiserede. De har oplevet ting i Myanmar, som vi har svært ved at forestille os, så som drab på familiemedlemmer og voldtægt. Yderligere lever de i uvished omkring, hvad fremtiden vil bringe – skal de rejse tilbage til Myanmar eller kan de blive i sikkerhed i Bangladesh? De digitale værktøjer, vi allerede har udviklet, bruges i flygtningelejren til at finde de flygtninge, der særlig har behov for udredning og behandling for mentale lidelser, og de bruges til at identificere børn i dårlig ernæringstilstand, siger lektor på IT-Universitetet, Lars Rune Christensen, som leder projektet sammen med ph.d.-stipendiat Hasib Ahsan.
Udvider projektet
Med en ny bevilling fra Novo Nordisk fonden i ryggen, udvider Lars Rune Christensen og Hasib Ahsan nu projektet, så det også omfatter screeningsværktøjer for diabetes og højt blodtryk.
- Det er vigtigt at finde og behandle de flygtninge, der lider af diabetes, da sygdommen ubehandlet kan lede til alvorlige hjerte- og øjensygdomme. Og forhøjet blodtryk kan lede til hjertesvigt og skader på blodkar. Covid-19 situationen har yderlige aktualiseret problemstillingen, da mennesker med diabetes og forhøjet blodtryk er særlig sårbare overfor virussen, siger Hasib Ahsan.
Bevillingen er på knap en million kroner og projektperioden løber frem til 30 oktober 2021. Hasib Ahsan og Lars Rune Christensen ser frem til at komme i gang og håber, at projektets resultater i sidste ende kan bruges til at forbedre forholdene for flygtninge under humanitære kriser over hele verden.
- De nødhjælpsteknologier, som Novo Nordisk Fonden har støttet os i udviklingen af, kan potentielt bruges overalt i verden, da de er særlig udviklet til at indgå i et beredskab i en flygtningelejr, hvor der stilles særlige krav til mobile og fleksible sundhedssystemer. Vi er i øjeblikket i samtale med organisationer, der arbejder humanitært med flygtninge i Afrika omkring afprøvning og brug af projektets nødhjælpsteknologier, slutter Lars Rune Christensen.
Læs mere på projektets på hjemmeside