Teknologi erstatter tillid i vinderprojekt til Finance Day på IT-Universitetet
Liv Hartoft Borre og Magnus Krogsbøll vinder bachelorprisen til Finance Day 2019 på IT-Universitetet i København. I en prototype af en kommunal smart-kontrakt kan borgere se kommunen over skulderen i sagsbehandlingen.
Skrevet 13. november 2019 11:24
Borgere på offentlig ydelse kan se kommunens sagsbehandling efter i sømmene. Det er en af mulighederne, årets vinderprojekt til Finance Day på IT-Universitetet giver.
I deres bachelorprojekt har Liv Hartoft Borre og Magnus Krogsbøll udviklet en prototype på en smart-kontrakt, der kan stå for sagsbehandling og udbetalinger af offentlige ydelser fra kommune til borgere udenom bankerne. Med prisen følger en præmie på 30.000 kroner til de to studerende.
”Det er virkelig en anerkendelsen af projektet, ” siger en overrasket Liv Hartoft om prisen. Finance Day bliver afholdt af Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA) i samarbejde med ITU.
Ved at lægge processen på blockchain er man nødt til at følge reglerne via de steps, der er defineret. Processen er åben, og man kan sikre sig, den bliver fulgt ordentligt, og at sagsbehandleren ikke glemmer noget
Magnus Krogsbøll, vinder af Finance Days bachelorpris
Gennemsigtighed erstatter tillid
Risikoen for, der sker menneskelige fejl i sagsbehandling og udbetaling, bliver mindsket, når både sagsbehandling og udbetaling er processer i en smart-kontrakt. Derudover får borgerne mulighed for at følge med i sagsbehandlingen via den åbne blockchain, forklarer de to ITU-studerende om konklusionen på deres bachelorprojekt, de skrev på Softwareudvikling.
”Som det er nu, er borgeren nødt til at have tillid til både kommunens sagsbehandling og banken, der står for udbetaling. Med blockchain bliver den proces lagt åbent frem. Borgerne kan se, hvilke beslutninger der ligger til grund for de ydelser, de får udbetalt, ” forklarer Liv Hartoft Borre.
En rapport fra Ankestyrelsen viser, at der sker fejl i sagsbehandlingen af borgernes sager, fortæller de to studerende. Nogle af de fejl kan en smart-kontrakt være en løsning på.
”Ved at lægge processen på blockchain er man nødt til at følge reglerne via de steps, der er defineret. Processen er åben, og man kan sikre sig, den bliver fulgt ordentligt, og at sagsbehandleren ikke glemmer noget,” forklarer Magnus Krogsbøll.
Muligheder og risici
Bachelorprojektet bidrager til forskningsprojektet EcoKnow, hvor ITU, Syddjurs kommune og adskillige andre partnere forsker i effektiv digitalisering af sagsbehandling. Derfor har de to studerende samarbejdet med Syddjurs Kommune, som har været case på en kommune, der kunne få glæde af teknologien. For kommunerne er der en mulig økonomisk gevinst ved teknologien, der overflødiggør banken og dermed sparer dem for bankegebyrer.
Formålet med prototypen er at undersøge, om blockchain-teknologien kan bruges til at løse udfordringerne i kommunerne. Selvom de to studerende konkluderer, at der er gevinster for både kommune, borger og Ankestyrelse, påpeger de også de riscici, der er forbundet med at bruge teknologien i et kommunalt system.
”Dataen om borgeren ligger offentligt fremme i blockchainen, så der er udfordringer og risici i forhold til privatliv, og hvordan data skal håndteres,” siger Liv Hartoft Borre.
Udforske mulighederne med blockchain
Idéen til projektet kom af en interesse for at lære blockchain-teknologien at kende ved at få fingrene ned i koden og udvikle en prototype, fortæller Liv Hartoft Borre og Magnus Krogsbøl. Og det lykkedes. Vinderprojektet høster rosende ord fra dommerne, der fremhæver projektets høje faglige niveau.
”Opgaven adskiller sig ved en grundig tilgang til sit emne, hvor der tænkes både teori, user case, data design, udarbejdelse af prototype og ikke mindst en ærlig og reflekteret konklusion, hvor læringerne af forsøget med piloten bringes frem. Vi finder, at niveauet for opgaven og de studerendes tilgang til den er på et højt niveau og af relevans flere steder i samfundet, ” skriver dommeren Heidi Marie Torm, der er it-udviklingschef hos Topdanmark Forsikring.
Lektor på IT-Universitetet Søren Debois har vejledt Liv Hartoft Borre og Magnus Krogsbøls bachelorprojekt 'Smart Contracts in Government: Decision and Appeal Processes".
Anna Lohmann Ahlbom, presserådgiver, telefon +45 25 55 04 47, email aahl@itu.dk