Nyt ITU-projekt: Teknologier skal øge Rohingya-flygtninges adgang til sundhedspleje
Novo Nordisk Fonden finansierer et forskningssamarbejde mellem IT-Universitetet og organisationen Friendship. Sammen vil projektets partnere udvikle teknologier, som skal forbedre sundhedsplejen i Rohingya-flygtningelejrene i Bangladesh
Skrevet 1. juli 2019 10:27 af Jari Kickbusch
Rohingya-flygtningene oplever en af de værste humanitære kriser i historien. Ifølge FN's Flygtningeagentur, UNHCR, har vold og militære operationer i Myanmar ført til, at mere end 700.000 Rohingyaer er flygtet over grænsen til Bangladesh. Her bor mange af dem i flygtningelejre, hvor sundhedspersonalet kæmper for at imødekomme det store behov for sundhedspleje.
I samarbejde med den Bangladesh-baserede NGO, Friendship, vil forskere ved IT-Universitetet nu undersøge, hvordan digitale applikationer kan understøtte den humanitære indsats i lejrene. Novo Nordisk Fonden har bevilliget 750.000 kr. til projektet Rohingya mHealth, som skal øge Rohingyaernes adgang til sundhedspleje i flygtningelejrene i Bangladesh. Projektet ledes af lektor Lars Rune Christensen og ph.d.-stipendiat Hasib Ahsan, begge fra IT-Universitetet i København.
- Rohingyaerne har som alle andre mennesker ret til sundhedsydelser. I den nuværende situation, hvor der er stor mangel på ressourcer, sygeplejersker og læger, kan data og informationsteknologi potentielt bruges til at forbedre og redde liv. Det er det, vi vil undersøge med det her projekt, siger Hasib Ahsan.
I projektet vil der blandt andet blive udviklet applikationer, som understøtter sundhedspersonalets arbejde med mental sundhed og ernæringsproblemer.
- Mange flygtninge er traumatiserede, og en stor del af børnene lider af underernæring, siger projektets leder, lektor Lars Rune Christensen. Han forventer tre specifikke projektresultater:
- Et digitalt screeningsværktøj, som paramedicinere og flygtninge kan bruge til at finde ud af, hvilke flygtninge, som skal henvises til behandling af psykiske problemer i flygtningelejrenes klinikker.
- En applikation, der understøtter forældre i at give deres babyer og små børn
den bedst tilgængelige kost.
- Opdatering af den allerede eksisterende platform, MHealth; en mobil applikation, der understøtter læger og paramedicinere i at identificere og lokalisere flygtninge med akut behov for behandling.
Projektet løber indtil juni 2020, men Lars Rune Christensen håber, at projektets resultater efterfølgende vil kunne bruges til at forbedre humanitære indsatser ved krige og store konflikter i andre dele af verden:
- Hvis dette projekt bliver en succes, vil vi gerne undersøge, om vores ideer og metoder kan bruges andre steder. Globalt set er der mange flygtningelejre, hvor folk lever under miserable sundhedsforhold, og hvor det humanitære personale kæmper for at finde ud af, hvem der har akut behov for sundhedsbehandling, siger han.
Jari Kickbusch, Forskningskommunikatør, telefon 7218 5304, email jark@itu.dk