Ny forskning skal bane vej for hurtigere krypto-transaktioner
Hurtigere kryptovaluta-overførsler kan blive resultatet af et nyt forskningsprojekt på IT-Universitetet i København. Projektet er finansieret af en bevilling på 1,7 mio. kroner fra Concordium Foundation.
Skrevet 21. august 2019 05:50 af Vibeke Arildsen
På trods af stor hype om blockchain og kryptovalutaer gennem de seneste år har teknologierne endnu ikke bidt sig fast i de fleste menneskers hverdag. Det skyldes blandt andet teknologiernes begrænsninger i forhold til hastighed og effektivitet, forklarer Bernardo Machado David, lektor på IT-Universitetet.
Bitcoin-systemet kan eksempelvis kun udføre omkring syv transaktioner i sekundet. Til sammenligning kan VISA-netværket håndtere 100.000 transaktioner per sekund.
Bernardo Machado David, lektor
”Bitcoin-systemet kan eksempelvis kun udføre omkring syv transaktioner i sekundet. Til sammenligning kan VISA-netværket håndtere 100.000 transaktioner per sekund. I praksis betyder det, at det kan tage timevis at overføre penge til nogen via Bitcoin, hvilket selvfølgelig ikke er særlig hensigtsmæssigt i forhold til dagligdags brug,” siger han.
Grundlæggende skyldes dette måden, hvorpå blockchain-systemerne konstrueres i dag.
”I de fleste af de systemer, der anvendes i dag, har vi nået grænsen for antallet af mennesker, der kan tilslutte sig netværket og hjælpe blockchainen med at vokse hurtigere. Vi har nået kapaciteten for, hvor meget information, der kan føjes til en blockchain per sekund,” siger Bernardo Machado David.
Hurtigere transaktioner
I det nye forskningsprojekt vil ITU-forskerne udvikle mere effektive og skalerbare mekanismer, såkaldte blockchain consensus protocols, der ikke blot giver mulighed for hurtigere transaktioner, men som også gør det muligt for systemerne at understøtte et meget større antal brugere.
”I stedet for at proppe flere informationer ind i en enkelt blockchain, undersøger vi, om vi kan få flere parallelle blockchains til at arbejde sammen, så vi kan tilføje flere informationer i sekundet,” siger Bernardo Machado David.
For at opnå dette vil forskerne anvende ’sharding’-teknikken, som typisk bruges i databasesystemer. Bernardo Machado David sammenligner det med, at man i 90’erne og begyndelsen af 00’erne gik fra at have stadigt mere kraftige enkeltprocessorer i en computer til at have mange processorer, der arbejder sammen i én computer.
Udover at optimere hastighed og effektivitet vil det nye projekt også fokusere på beskyttelse af brugernes privatliv og på at sikre accountability, altså muligheden for at stille folk til ansvar, hvis de bryder loven.
Vores opgave bliver at designe systemer der beskytter brugernes privatliv og desuden giver mulighed for at efterforske eventuelle kriminelle aktiviteter.
”Vi ønsker ikke bare mere skalérbare systemer, men også systemer, der er kompatible med lovgivningen inden for databeskyttelse og ansvarlighed. Så vores opgave bliver at designe systemer der beskytter brugernes privatliv og desuden giver mulighed for at efterforske eventuelle kriminelle aktiviteter,” siger Bernardo Machado David.
Bevilling fra Concordium Foundation
Projektet har modtaget 1,7 millioner kroner i finansiering fra Concordium Foundation. Fonden, der er ledet af den danske forretningsmand Lars Seier Christensen, er i øjeblikket i gang med at udvikle et nyt blockchainbaseret valuta- og smart contract-system.
Med hurtigere transaktioner vil almindelige mennesker kunne anvende blockchain til hverdagstransaktioner som at betale for kaffe eller overføre småbeløb til vennerne på en gennemsigtig og gnidningsfri måde
”Det bliver interessant at lave dette projekt i samarbejde med Concordium, eftersom forskningen vil blive integreret i virkelige løsninger. Vi håber at være med til at gøre blockchain anvendeligt til andet og mere end at opbevare formuer og overføre store beløb. Med hurtigere transaktioner vil almindelige mennesker kunne anvende blockchain til hverdagstransaktioner som at betale for kaffe eller overføre småbeløb til vennerne på en gennemsigtig og gnidningsfri måde,” siger han.
Bernardo Machado David, lektor, email beda@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk