Computerspilsforsker modtager prestigefyldt pris
Adjunkt på IT-Universitetet i København Rune Kristian Lundedal Nielsen modtager Tietgenprisen for sin forskning i computerspil og afhængighed. Med prisen følger 500.000 kroner.
Skrevet 21. november 2019 07:36
Verdens Sundhedsorganisation, WHO, drager forhastede beslutninger, når computerspilsafhængighed bliver en diagnose, mener adjunkt på Digitalt Design på IT-Universitet i København Rune Kristian Lundedal Nielsen.
”Det videnskabelige grundlag er mangelfuldt, og der er ikke evidens for at gå ud med en ny diagnose, ” siger Rune Kristian Lundedal Nielsen, der i år modtager den prestigefyldte Tietgenpris for sin forskning i computerspilsafhængighed.
Det er vigtigt, vi ikke træffer beslutninger omkring spil ud fra et forkert grundlag
Rune Kristian Lundedal Nielsen, adjunkt på ITU
Værdifuld viden
Med sin forskning bidrager han med den manglende viden på spørgsmålet, om børn og unge bliver afhængige af timerne tilbragt foran skærmen til spil som Fortnite og CounterStrike.
”I min forskning viser jeg, der ikke er nogen sammenhæng mellem computerspil og afhængighed, som vi kender den fra nikotin eller stoffer. Det er udtryk for en bias, når WHO har valgt at gøre computerspilsafhængighed til en diagnose, men ikke afhængighed af for eksempel træning eller shopping,” siger Rune Kristian Lundedal Nielsen, der i sin ph.d. har undersøgt afhængighed af de digitale spil.
Den viden kalder bestyrelsesformand for Danish Society for Education and Business (DSEB), der uddeler Tietgenprisen, Torben Möger Pedersen, for værdifuld.
”Computerspilsbranchen er stadig ung og samtidig hurtigt voksende. Runes forskning giver os mulighed for at forholde os videnskabeligt til udviklingen og brugen af computerspil, og det er meget værdifuldt for samfundet,” skriver Torben Möger Pedersen i en pressemeddelelse.
Vigtigt område
Prismodtageren kalder prisen en ære og siger, det er et privilegie at arbejde med den grundforskning, han brænder for.
”Stort set alle børn og mange voksne spiller en eller anden form for digitale spil, og derfor er det vigtigt, vi ikke træffer beslutninger omkring spil ud fra et forkert grundlag, ” siger Rune Kristian Lundedal Nielsen, der mener, man misforstår problemet, når nogen spiller for meget.
”Ved at klassificere computerspil som en afhængighedsskabende instans, misforstår man det. Tager man stoffer over længere tid, bliver man afhængig, men det ser man ikke med computerspil. Begrebet skifter langsomt betydning fra noget, den henviser til sygdom og stoffer, til noget man gør meget eller er meget involveret i,” siger han.
Rune Kristian Lundedal Nielsen, der har en kandidatgrad i psykologi, anerkender, at nogen mennesker har alvorlige problemer med computerspil.
”Ofte lever de også op til andre diagnoser. Vi har brug for fortsat forskning i, om computerspilsafhængighed er et symptom på noget bagvedliggende, ” siger han.
Tietgenprisen bliver givet til yngre forskere, der bidrager med viden til gavn for dansk erhvervsliv. Rune Kristian Lundelan Nielsen modtog prisen og en medalje til en prisoverrækkelse den 20. november 2019.
Anna Lohmann Ahlbom, presserådgiver, telefon +45 25 55 04 47, email aahl@itu.dk