6 millioner kroner til forskning i effekterne af offentlig digitalisering
Forskere på IT-Universitetet modtager 6 millioner kroner fra VELUX-fonden til et forskningsprojekt, som skal undersøge effekterne af digitalisering inden for politiet, sundhedsvæsenet, folkeskolen og den kommunale forvaltning.
Skrevet 9. oktober 2019 06:59 af Vibeke Arildsen
Projektet ’Velfærd efter Digitaliseringen’ er et af de syv humanvidenskabelige forskningsprojekter, der i år modtager støtte fra VELUX-fondens kernegruppeprogram.
”Digitaliseringen bringer en masse positive ting med sig, som for eksempel selvbetjeningsløsninger og muligheden for at dele informationer med borgerne, de ikke har haft adgang til tidligere. Men den har også skjulte konsekvenser, vi endnu ikke ved nok om. Det drejer sig blandt andet om, hvad der sker i mødet mellem stat og borger, når det foregår digitalt, og hvordan bias risikerer at blive integreret i de digitale systemer,” siger ITU-lektor Vasilis Galis, som skal lede forskningsprojektet.
I fire delprojekter vil forskerne ved hjælp af etnografiske, historiske og tekniske metoder undersøge digitaliseringens konsekvenser inden for fire velfærdsområder i Danmark: politiet, sundhedsvæsenet, folkeskolen og den kommunale forvaltning.
Data i politiarbejde og techgiganter i kommunerne
Forskerne vil blandt andet kigge nærmere på politiets brug af analysesystemet Pol-Intel, som samkører information fra politiets egne it-systemer med for eksempel CPR-registeret for at lette efterforskningsarbejdet.
”Med Pol-Intel er data begyndt at fylde mere og mere i politiarbejdet. Vi vil undersøge, hvorvidt brugen af systemet har betydning for de grundlæggende værdier i politiet som institution, hvilke forventninger, der er til datas rolle i politiarbejdet, og hvordan systemet bruges i konkrete interaktioner med borgerne. Det er spørgsmål med stor betydning for vores allesammens oplevelse af at leve i et velfungerende demokrati,” siger Vasilis Galis.
Et andet delprojekt handler om techgiganternes indflydelse på danske kommuners forvaltning.
”Flere danske kommuner har indgået samarbejder med techgiganter som Google om den digitale infrastruktur, hvilket giver anledning til en række spørgsmål om blandt andet beskyttelse af borgernes data, samt hvilken rolle techvirksomhederne spiller i at definere strategier i den kommunale styring,” fortæller Vailis Galis.
Det tredje underprojekt fokuserer på Sundhedsplatformen, herunder hvad det betyder for borgerne at få adgang til egne sundhedsdata via en digital platform samt konsekvenserne af, at interaktionen mellem læge og patient foregår digitalt.
Endelig skal forskerne dykke ned i digitaliseringen i folkeskolen, særligt indsatsen for at øge elevernes it-kundskaber og teknologiforståelse.
Mere transparente løsninger
Målet med projektet er ifølge Vasilis Galis at bidrage til en bedre forståelse af digitaliseringens natur og dens konsekvenser på tværs af sektorer.
I sidste ende håber vi på at kunne skabe et katalog af forslag til, hvordan den offentlige sektor kan skabe inddragende og mere transparente løsninger.
Vasilis Galis, lektor på ITU
”Vi vil undersøge, hvad der sker undervejs i digitaliseringsprocessen og hvad der sker, når borgere anvender og bliver påvirket af specifikke it-løsninger. I sidste ende håber vi på at kunne skabe et katalog af
forslag til, hvordan den offentlige sektor kan skabe inddragende og mere transparente løsninger,” siger han.
Brit Ross Winthereik, professor, telefon +45 7218 5326, email brwi@itu.dk
Vasilis Galis, lektor, telefon +45 7218 5171, email vgal@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk