Mød ITU’eren bag softwaresuccesen Zendesk
Morten Primdahl er medstifter af Zendesk, en af de største danske it-succeshistorier gennem tiderne. Her fortæller han om studietiden på ITU og giver gode råd med på vejen til næste generation af it-iværksættere.
Skrevet 13. marts 2018 10:13 af Vibeke Arildsen
Historien om Zendesk startede i 2007 med tre unge mænd, en lille lejlighed i Studiestræde og en god idé: et stykke software, der kunne samle alle en virksomheds kundehenvendelser og -oplysninger ét sted. Godt 10 år senere er den kombination forvandlet til en international virksomhed med 2000 ansatte, over 119.000 brugere, hovedkontor i San Francisco og en børsværdi på 23 milliarder kroner.
En af de tre grundlæggere er Morten Primdahl, som er kandidat fra en af IT-Universitetets allerførste årgange. Han kom til ITU med en bachelor i bioteknologi fra DTU og en følelse af ikke rigtig at have fundet sin plads. På det nyoprettede ITU, der dengang holdt til i Københavns Nordvestkvarter, mødte han et miljø, der inspirerede ham.
Jeg blev forelsket i den ånd og i de mennesker, der var der. Det var enormt sjovt, der var højt til loftet, og folk med forskellige baggrunde fandt sammen.
Morten Primdahl om tiden på ITU.
”Jeg blev forelsket i den ånd og i de mennesker, der var der. Det var enormt sjovt, der var højt til loftet, og folk med forskellige baggrunde fandt sammen. Jeg havde projekter med folk, der havde læst alt fra arkitektur til kemi. Det var inspirerende at være sammen med mennesker, der tænkte anderledes, og der opstod lynhurtigt en smeltedigel,” fortæller han.
”Det betød, at jeg for første gang følte, at jeg havde fundet min mening. Det lyder filosofisk og dybt, men det er det egentlig ikke. Jeg blev bare superglad for den praktik og kreativitet, jeg mødte på ITU.”
Fra København til San Francisco
Allerede i studietiden havde Morten Primdahl job i en startup-virksomhed kaldet Caput, og her fortsatte han på fuld tid ovenpå kandidaten, indtil Caput gik kaput og drejede nøglen om. Efter et par år som konsulent savnede han at arbejde med sit eget produkt og gik derfor sammen med Mikkel Svane og Alexander Aghassipour om at skabe softwaren, der senere blev til Zendesk.
Zendesk blev lanceret i 2007, men havde svært ved at få luft under vingerne i det danske iværksættermiljø, som på daværende tidspunkt led under en udpræget mangel på risikovillig kapital.
”Vi fik lidt investeringer fra venner og familie, men der var ikke rigtig nogen, som troede på os. Det er heldigvis blevet et helt andet miljø i dag,” siger han.
I 2009 lykkedes det at hente en investering fra USA, og de tre iværksættere rykkede derfor teltpælene op og flyttede til San Francisco. Her udviklede virksomheden sig i en rivende fart. I 2014 blev Zendesk børsnoteret på New York Exchange.
I dag er Morten Primdahl flyttet tilbage til København og arbejder på deltid hos Zendesk. Derudover bruger han sin tid på familien og på at hjælpe nye startups i gang. Blandt andet kigger han i øjeblikket på muligheden for at samarbejde med IT-Universitetet om at udvikle de studerendes forretningsideer.
Studerende har fingeren på pulsen
I sidste uge modtog Morten Primdahl sammen med de to andre Zendesk-stiftere den prestigefulde IT-Pris 2018, som uddeles af IT-Branchen. Juryen fremhævede blandt andet, at de tre med deres klare ambitioner og store risikovillighed er en rollemodel for andre danske it-virksomheder.
Og Morten Primdahl sender gerne gode råd videre til studenter-iværksættere, som drømmer om at skabe den næste store danske it-succes.
Det er enormt vigtigt, at [de studerende] forstår, at selvom de er unge og uerfarne på arbejdsmarkedet, så har de en indsigt og en finger på pulsen, som er stærkt eftertragtet.
Morten Primdahl
”Mest af alt skal de vide, at med specialet har de en alletiders mulighed for at bygge fundamentet til et godt produkt, som de kan komme ud og leve af bagefter. Det er enormt vigtigt, at de forstår, at selvom de er unge og uerfarne på arbejdsmarkedet, så har de en indsigt og en finger på pulsen, som er stærkt eftertragtet. Og så lever de et liv uden de store omkostninger, så ikke behøver at gå ud og tage et job til 40.000 kroner om måneden,” siger han.
Selv hvis startup-drømmen braser, er arbejdet ikke forgæves, tilføjer Morten Primdahl.
”Der er ingen steder, man lærer så meget og så hurtigt, som når man starter sit eget firma. Det kan godt ske, at det vil koste en lille gæld eller nedgang i indtægt, men det at have haft din egen virksomhed gør dig meget attraktiv, hvis du en dag vil tilbage på arbejdsmarkedet i et almindeligt job.”
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk