Kan vi udvikle software på en billigere, bedre og hurtigere måde?
Mange virksomheder vil kunne lave billigere og bedre softwareprodukter, som tager kortere tid at producere, hvis de gør udviklingsprocessen mere smidig. Lektor Maria Paasivaara undersøger, hvordan man fremtidssikrer den globale softwareudvikling. Derved udfordrer hun den traditionelle virksomhedsstruktur.
Skrevet 15. marts 2018 13:15 af Jari Kickbusch
Hvad forsker du i lige nu?
Helt kort, så undersøger jeg, hvordan virksomheder organiserer produktionen af software. Mit særlige område er agil softwareudvikling i store virksomheder. I mange virksomheder er der én gruppe af ansatte, som laver kravsspecifikationer og designer softwaren, mens en anden gruppe udvikler softwaren og endnu en gruppe tester den. Det er en langsom og dyr proces. Det kan tage år at gøre produktet færdigt, og der er risiko for, at det er forældet, inden det bliver lanceret – og når det endelig sker, er der yderligere risiko for, at det ikke imødekommer brugernes behov.
Når man udvikler software agilt, bliver små dele af softwaren udviklet meget hurtigt. Nogle gange kan en prototype være klar i løbet af få uger. Dermed har virksomhederne mulighed for at få tidlig feedback fra brugerne, så de kan finde ud af, om brugerne overhovedet vil bruge produktet. Kort fortalt, så bliver de vigtigste features udviklet først, og derefter finder man så ud af, hvad der mangler.
Hvad har du fundet ud af indtil videre?
Når store virksomheder begynder at udvikle agilt, kræver det ofte nogle organisatoriske forandringer. Fx vil et stort projekt med måske 400 involverede, blive splittet op i grupper med ca. syv personer i hver. Hver gruppe er ansvarlig for at lave en lille del af softwaren fra projektet starter og til det slutter. Men hver lille del skal jo passe sammen med softwarens andre dele, som bliver lavet af andre grupper. Derfor bliver den traditionelle ”top down management” udfordret, når du arbejder agilt på denne her måde. I agile software development er der ingen chef, som fortæller den enkelte ansatte, hvad han eller hun skal gøre. Hver gruppe skal koordinere med de andre grupper, og derfor skal tankegangen hos alle involverede personer ændres og nye samarbejdsmiljøer skal etableres.
Hvad er det mest spændende ved dit felt?
For mig er det interessant at arbejde med virksomhederne og at se, hvilke fremskridt de gør. Fx arbejder jeg for tiden med en offentlig virksomhed, som vil udvikle software på en ny måde. Baseret på vores forskning, rådgiver vi dem i forhold til, hvilken model de kan bruge og hvordan de kan implementere projektet, imens vi følger processen på klods hold. Vi har lige haft et møde med styregruppen, og de var virkelig begejstrede og ville gerne fortsætte samarbejdet.
Jari Kickbusch, Forskningskommunikatør, telefon 7218 5304, email jark@itu.dk
Maria Paasivaara, lektor, telefon +45 7218 5176, email mpaa@itu.dk