Forskningsprojekt: Softwarefejl skal findes automatisk
Defekter i software viser sig ofte langt fra, hvor problemet faktisk er opstået. Nu vil forskere fra IT-Universitetet bygge en teknologi, der automatisk finder og diagnosticerer de bagvedliggende fejl. Danmarks Frie Forskningsfond støtter projektet med 6 millioner kroner.
Skrevet 6. juni 2018 09:45 af Vibeke Arildsen
Linux er det centrale styresystem, der får alt fra computere og smartphones til internetservere og software i biler til at fungere.
En gang imellem opstår der dog fejl i Linux, hvilket for brugerne eksempelvis viser sig ved, at et program går i sort. Der findes værktøjer, der hjælper programmører med at finde ud af, hvor i koden, fejlen er sket, men ofte peger disse kun på symptomet og ikke på de bagvedliggende årsager til fejlen.
I det nye forskningsprojekt INSIGHT vil forskere fra IT-Universitetet gøre det lettere for programmører at finde frem til, hvad der rent faktisk forårsager fejl i Linux-baseret software.
”Når software bryder sammen, er det et tegn på, at der er en fejl et sted i koden. Men det interessante er, at årsagen til fejlen ofte skal findes et helt andet sted end der, hvor den manifesterer sig. Derfor er vores tilgang at flytte fokus fra symptomerne til årsagerne ved at skabe et fejlfindingsværktøj, der viser programmørerne, hvordan de kan fixe problemet,” forklarer professor Andrzej Wąsowski, som leder projektet.
Ny kombination af fagligheder
Projektets grundlæggende idé er ifølge Andrzej Wąsowski ikke ny, men den er ikke tidligere forsøgt udført, eftersom Linux-kernen er teknisk svær at arbejde med.
”Indtil videre har vi kun set mindre forsøg i akademiske laboratorier. I INSIGHT-projektet forsøger vi at overføre dette arbejde til virkelighedens verden ved at arbejde med rigtige softwareingeniører og systemer,” fortæller han.
Projektet bringer to forskningsområder sammen, som normalt ikke samarbejder – nemlig programanalyse og fejlretning. ITU-forskerne skal samarbejde med forskere Carnegie Mellon University i USA, som har stor ekspertise inden for sidstnævnte.
Desuden vil projektet inddrage Linux Foundation samt udviklere fra Linux-leverandøren Red Hat.
Andrzej Wąsowski, professor, telefon +45 7218 5086, email wasowski@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk