Facebook har lukket forskere ud i kulden
I kølvandet på Cambridge Analytica-skandalen strammede Facebook op på delingen af data med tredjeparter. Men restriktionerne betød samtidig, at forskere mistede adgang til værdifulde data, som kan gøre os klogere på fænomener som fake news og misinformation. I weekenden mødes over 50 internationale forskere på ITU til symposium om problemstillingen.
Skrevet 24. oktober 2018 07:09 af Vibeke Arildsen
I april, mens Cambridge Analytica-sagen rullede på fuldt drøn, annoncerede Facebook nye restriktioner i adgangen til virksomhedens API (åbne data). Ændringerne ramte ikke kun virksomheder og udviklere, men også forskere, som blev afskåret fra at bruge Facebook-data til at studere den politiske og samfundsmæssige udvikling.
”Før Cambridge Analytica var det muligt for forskere at få adgang til de offentlige data på Facebook – det vil sige de data, som bliver delt på offentlige sider og grupper. Efter skandalen har Facebook lukket for adgangen til disse data,” fortæller Luca Rossi, som forsker i politiske bevægelser på de sociale medier på IT-Universitetet.
Facebook centraliserer forskningen
Facebook annoncerede samtidig, at virksomheden nu selv ville organisere forskningsprojekter gennem partnerskabet Social Science One, som definerer hvilke emner og hvilke data, forskere kan få adgang til at undersøge.
”Det er en meget centraliseret proces, hvor Facebook beslutter hvilke emner, der skal forskes i, og hvilke data, forskerne får adgang til,” siger Luca Rossi.
Som privat virksomhed er Facebook juridisk i sin gode ret til at gøre det sådan. Men problemet er ifølge Luca Rossi snarere etisk – og demokratisk – på grund af mediets centrale rolle i samfundsdebatten.
”Den nye praksis er problematisk, fordi den offentlige debat i stigende grad foregår på Facebook. Samtidig har vi bevis for, at en række ondsindede og sommetider statsunderstøttede aktører aktivt forsøger at gribe ind i den demokratiske proces. Hvis ikke uafhængige forskere har friheden til at undersøge det, også uafhængigt af Facebook, risikerer vi at overse noget. Vi kan aldrig være 100 procent sikre på, at Facebook giver os fuldt indblik i, hvad der foregår,” siger Luca Rossi.
Forskere: Uafhængig forskning er bydende nødvendig
Luca Rossi var i foråret blandt underskriverne på et åbent brev, hvor en lang række internationale forskere gjorde opmærksom på problemet ved at begrænse forskeres adgang til Facebooks data. I brevet skriver de, at bedre API-adgang til legitime formål som forskning er en bydende nødvendighed i en tid med fake news, trolls og misinformation.
Forskerne opridser desuden en række forslag til, hvordan dataadgangen kan lettes for forskere uden at gå på kompromis med almindelige brugeres digitale privatliv.
Luca Rossi, lektor, telefon +45 7218 5036, email lucr@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk