5,8 millioner til forskning i teknologi og klimaadfærd
Steffen Dalsgaard fra IT-Universitetet har modtaget 5,8 millioner kroner fra Det Frie Forskningsråds Sapere Aude-program til at undersøge, hvordan datateknologier kan understøtte mere klimavenlig adfærd.
Skrevet 5. december 2018 10:46 af Vibeke Arildsen
Hvad koster en rød bøf, et par nye løbesko eller en flyrejse til Miami i klimaregnskabet? Det findes der i dag et væld af apps, der kan give svar på, men det er uklart, hvorvidt den slags teknologier rent faktisk får os til at handle mere klimavenligt. Det skal et nyt forskningsprojekt på IT-Universitetet nu undersøge.
”Selvom bevidstheden om CO2-udledninger er begyndt at snige sig ind i vores hverdag, er det stadig et lidt fluffy fænomen for de fleste. Det kræver enormt specialiseret naturvidenskabelig viden at oversætte hverdagsforbrug til CO2-udledninger, og den beregning er almindelige mennesker nødt til at have tillid til. Derfor er det nødvendigt at kommunikere om CO2-udledninger på en overbevisende måde. Der kan digitale platforme som for eksempel apps spille en rolle – men det store spørgsmål er, om de kan få folk til at ændre adfærd,” siger ITU-lektor Steffen Dalsgaard, som leder projektet.
CO2 som kulturelt fænomen
Konkret vil forskningsprojektet bestå af fire delprojekter, der skal undersøge hvordan forskellige grupper bruger teknologi til at forstå CO2-udledninger i deres egen hverdagskontekst. Blandt andet vil forskerne lave antropologisk feltarbejde i et kristent fællesskab, der arbejder for at gøre kirken grønnere, blandt finansfolk, der handler med CO2-beviser, og blandt forskere, der selv forsker i klimaet.
Man har tidligere tænkt, at hvis bare man giver folk data og teknologier til at ændre deres livsstil, så vil de også gøre det, men tidligere forskning har vist, at ikke nødvendigvis er tilfældet.
Steffen Dalsgaard, lektor på ITU
Steffen Dalsgaard håber, at projektet kan være med til at belyse, hvordan CO2 udvikler sig som kulturelt fænomen, og hvordan teknologien kan være et redskab til at engagere almindelige mennesker i klimaproblematikken.
”Man har tidligere tænkt, at hvis bare man giver folk data og teknologier til at ændre deres livsstil, så vil de også gøre det, men tidligere forskning har vist, at ikke nødvendigvis er tilfældet. Så det handler om at forstå, under hvilke omstændigheder det er muligt at gøre en forskel med it, og hvordan teknologierne kan tilpasses vores kulturelle virkelighed,” siger han.
Steffen Dalsgaard, lektor, telefon +45 7218 5251, email sdal@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk