Nyudklækkede softwareudviklere svømmer i jobtilbud
Omkring 45 nye kandidater i softwareudvikling springer i disse dage ud på IT-Universitetet. Og der er rift om dem. Erhvervslivet har akut behov for it-kyndige folk, og mange kandidater har jobtilbud på hånden allerede inden den sidste eksamenskarakter er afgivet.
Skrevet 26. juni 2017 07:38 af Vibeke Arildsen
Erhvervsstyrelsen anslår, at der i 2030 vil mangle 19.000 it-specialister i Danmark, og allerede i dag står arbejdsgiverne i kø for at ansætte højtuddannede med forstand på programmering, big data og kunstig intelligens. Fremtiden tegner sig således lys for de kandidatstuderende, der i disse dage forsvarer deres kandidatspecialer i softwareudvikling på ITU.
To af dem er Mikkel Angaju Rasmussen og Jakob Merrild, som netop har forsvaret deres speciale om neurale netværk til topkarakteren 12. Begge har allerede under studiet oplevet, at der er rift om deres kompetencer.
Det er superfedt at mærke, at man er ønsket og kan komme direkte ud og arbejde.
Mikkel Angaju Rasmussen, cand.it. i softwareudvikling
”Jeg kender rigtig mange, der er blevet kontaktet af konsulenthusene, og på jobmesserne hiver virksomhederne i os for at snakke med os og få os ind. Det er superfedt at mærke, at man er ønsket og kan komme direkte ud og arbejde,” siger Mikkel, som har haft studenterjob hos Netcompany og efter sommerferien starter i en fuldtidsstilling som konsulent i samme firma.
Jakob skal i gang med at afsøge mulighederne.
”Jeg har indtryk af, at efterspørgslen er stor, men jeg har ikke en LinkedIn-profil, så jeg har ikke som så mange andre oplevet at blive forsøgt rekrutteret ad den vej. Jeg vil gerne hurtigt i job, men vil ikke skynde mig ud i noget, jeg ikke vil finde interessant, så lige nu er planen at begynde at søge og tale med mit netværk. Og så er en LinkedIn-profil højt på to-do listen,” siger Jakob.
Begge nybagte cand.it'ere understreger, at interessen for programmering afgjorde deres studievalg og ser blot de gode jobmuligheder som en ekstra bonus.
”Jeg vidste, det var et område med gode muligheder, men det var primært feltet i sig selv, der spillede ind. Jeg kan godt lide at arbejde med logiske problemer og matematik. Men grunden til at jeg valgte ITU fremfor et andet universitet var, at ITU tilbød en bredere uddannelse, som var mere erhvervsorienteret, og hvor man arbejder projektorienteret,” siger Jakob.
Det perfekte jobmatch
Xenia Østerby Jensen er også netop blevet cand.it i softwareudvikling. Hun oplever at de gode jobudsigter giver mulighed for at være lidt mere selektiv i sin søgning efter arbejde.
”Min forventning er, at det bliver relativt nemt at finde noget, jeg gerne vil og som er fedt. Jeg synes godt, jeg kan tillade mig at kigge efter noget, der virker som det perfekte match i forhold til, hvor jeg er lige nu,” siger hun.
Xenia Østerby Jensen, nyuddannet kandidat i softwareudvikling, ser optimistisk på jobmulighederne inden for sit felt.
”Det er virkelig rart og privilegeret at være på et jobmarked, hvor man er efterspurgt,” tilføjer hendes specialemakker Troels Møller, som allerede har fået en fuldtidsstilling der, hvor han havde studiejob.
Headhuntet af startup
Andre nyuddannede softwareudviklere vælger at gå iværksættervejen. Det gælder blandt andre Magnus Stahl Jacobsen. Han er under studiet blevet kontaktet af flere startups, der manglede en udvikler til at realisere deres forretningsidé, og endte med at blive en del af en virksomhed, som han nu skal arbejde i på fuldtid.
Efter en veloverstået sidste eksamen skal Magnus Stahl Jacobsen arbejde videre med den softwarevirksomhed, han er medejer af.
”Jeg blev faktisk headhuntet af dem, der havde ideen, under studiet. De tilbød en løn og havde et godt koncept, så det var et modent projekt, hvor jeg kunne se nogle fede perspektiver. Vi laver en assistent til dokumenthåndtering baseret på kunstig intelligens. Det går godt, så planen er bare at blive ved, indtil det brænder sammen, eller til vi bliver købt ud og bliver rige,” siger han med et smil.
Big data, sikkerhed og IoT er hot
Også Marco Carbone, som er linjeleder for kandidatuddannelsen i softwareudvikling, mærker efterspørgslen på softwarekandidater.
”Virksomhederne i vores aftagerpanel bliver ved med at melde om et behov for flere softwareudviklere. Det er selvfølgelig i høj grad it-virksomhederne, men også den finansielle sektor og offentlige organisationer, der er interesserede i vores kandidater. De efterspørger gode programmeringsevner og software engineering-færdigheder, og så er særligt big data, it-sikkerhed og internet of things hotte emner blandt arbejdsgiverne i øjeblikket,” siger han.
Omkring 150 nye studerende er blevet optaget på ITU's kandidatuddannelse i softwareudvikling, som starter op til august. Vil man søge ind på bacheloruddannelsen i softwareudvikling, kan man stadig nå det – ansøgningsfristen er den 5. juli kl. 12.
Marco Carbone, lektor og linjeleder, telefon +45 7218 5067, email maca@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk