IT-Universitetet vil have flere unge kvinder til at programmere
I påskeferien kan kvindelige gymnasieelever komme til IT-Camp på ITU og prøve kræfter med programmering, robotter og big data. Initiativet er sat i søen for at inspirere flere kvinder til at søge ind på en it-uddannelse og gøre karriere i en branche, der har hårdt brug for mere arbejdskraft.
Skrevet 6. marts 2017 06:00 af Vibeke Arildsen
Danske virksomheder skriger på programmeringskyndige medarbejdere, men det kniber med at få kvinderne til at søge ind på de tekniske it-uddannelser. Derfor afholder IT-Universitetet i påskeferien en IT-Camp, der skal inspirere flere kvindelige gymnasieelever til at fatte interesse for it-fagene.
”Erhvervsstyrelsen vurderer, at Danmark kommer til at mangle 19.000 it-specialister i 2030, og hvis vi skal dække behovet, skal vi have kvinderne med. Der er fantastiske karrieremuligheder inden for it, også for kvinder. Derudover er en mere ligelig kønsfordeling godt for både arbejdsmiljøet og for innovationen ude i virksomhederne, fordi man får flere perspektiver på problemstillingerne,” siger Mads Tofte, rektor på ITU.
På IT-Campen, som foregår den 10.-11. april, vil de unge kvinder blandt andet få mulighed for at prøve kræfter med at programmere deres egen app, få indsigt i hvordan en robot virker, og lære at gå på detektivarbejde i big data. De vil desuden møde kvindelige studerende fra ITU’s bacheloruddannelse i softwareudvikling og høre oplæg fra virksomheder om karrieremuligheder inden for it.
Vigtigt at prøve programmering
I dag udgør kvinderne cirka en tredjedel af de studerende på ITU, men på bachelor- og kandidatuddannelserne i softwareudvikling er andelen af kvinder noget lavere. Ifølge Mads Tofte er en af årsagerne til den skæve kønsfordeling på de tekniske it-uddannelser, at flere drenge end piger får erfaring med at programmere på egen hånd i løbet af teenageårene.
"Oplevelsen med at prøve at programmere er utrolig vigtig. Hvis man aldrig har prøvet at programmere, hvordan skal man så kunne vide, om det er noget for én selv? Der er rigtig mange, der synes det er supersjovt og kreativt at programmere, når de først prøver det. Det gælder både drenge og piger. Men fordi mange kvinder aldrig prøver det, så får de ikke den oplevelse. Derfor er initiativer som IT-Campen afgørende,” siger han.
Det er klart, at hvis man kun har greb i halvdelen af talentmassen, er der mange, som kunne være blevet til gode it-kandidater, som i stedet bliver til noget andet.
Mads Tofte, rektor på ITU
Mads Tofte håber, at IT-Campen vil være med til at inspirere flere kvinder til at søge mod især de tekniske fag.
”Det er klart, at hvis man kun har greb i halvdelen af talentmassen, er der mange, som kunne være blevet til gode it-kandidater, som i stedet bliver til noget andet. Det er vores simple formål at uddanne mange flere rigtig dygtige it-kandidater, inklusiv kvinder,” siger han.
Flere initiativer på vej
IT-Campen er det første af en række initiativer på ITU, der sigter mod at skabe grobund for en mere ligelig kønsfordeling på it-uddannelser og -arbejdspladser.
Til maj er ITU vært for en konference om, hvad virksomheder og uddannelser kan gøre for at få flere kvinder ind i tech-branchen. Desuden planlægger ITU at lancere et nyt netværk af beslutningstagere fra universiteter, brancheforeninger og virksomheder, der skal arbejde med samme problemstilling.
IT-Campen har plads til 30 unge kvinder, og pladserne fordeles efter først til mølle-princippet. Interesserede kan læse mere og tilmelde sig via ITU’s hjemmeside.
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk