Efteruddannelse ruster gymnasielærere til at undervise i nyt it-fag
Efter sommerferien bliver informatik indført som obligatorisk fag for alle elever på handelsgymnasiet, og dermed er der opstået et akut behov for it-efteruddannelse blandt lærerne. IT-Universitetet i København og It-vest tilbyder derfor sammen et nyt informatikkursus skræddersyet til undervisere i gymnasieskolen.
Skrevet 22. juni 2017 08:42 af Vibeke Arildsen
Studenter anno 2017 vil komme til at beskæftige sig med it, uanset om de vælger en karriere som jurist, bankrådgiver eller lærer. Informatik er et nyt fag, der skal give gymnasieeleverne kompetencer til at begå sig i den digitale virkelighed. Fra august bliver faget obligatorisk på hhx og udbudt som valgfag på almene og tekniske gymnasier, og det betyder, at hundredvis af gymnasielærere landet over skal opruste deres it-viden. Derfor tilbyder ITU og It-vest et efteruddannelsesforløb i informatik med opstart i august.
”Fra efteråret skal næsten 10.000 hhx-elever undervises i informatik, og det er meget få lærere, der har de rette kompetencer til at undervise dem. Mange gymnasier vil have et problem, og det skal vi på universiteterne være med til at løse,” siger Peter Sestoft, leder af Institut for Datalogi på ITU.
Informatik er et alment dannende fag, som er nødvendigt for at forstå, hvad der sker i verden og kunne begå sig på arbejdsmarkedet.
Peter Sestoft, leder af Institut for Datalogi på ITU
Regeringens digitale vækstpanel anbefalede for nylig at indføre informatik som obligatorisk fag i både folkeskolen og på de gymnasiale uddannelser. Og Peter Sestoft er enig it, at it-færdigheder i dag er ligeså fundamentale som dansk og matematik.
”Informatik er et alment dannende fag, som er nødvendigt for at forstå, hvad der sker i verden og kunne begå sig på arbejdsmarkedet. Ligesom eleverne skal lære at læse, skrive og regne, skal de også lære at bruge og skabe teknologi,” siger han.
Giver brede it-kompetencer
Informatikfaget skal udover tekniske færdigheder også give gymnasieeleverne en forståelse for, hvordan teknologien spiller sammen med mennesker.
Det etårige efteruddannelsesforløb giver derfor underviserne et bredt sæt kompetencer inden for programmering, databaser og it-sikkerhed såvel som privacy, brugergrænseflader og it-innovation. Desuden vil lærerne få it-didaktiske teknikker og konkrete ideer til undervisningsforløb med sig hjem.
”Vi har allerede over 50 ansøgere til kurset, men har besluttet fortsat at tage imod ansøgninger til ledige pladser indtil 9. august. Efter planen skal forløbet videreudvikles med flere moduler, der samlet giver undervisningskompetence i informatik”, fortæller Michael E. Caspersen, udviklingschef hos It-vest.
Peter Sestoft, professor og leder af Institut for Datalogi, telefon +45 7218 5083, email sestoft@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk