Algoritmer kan blive det vigtigste våben mod fake news
Falske nyheder kan sprede sig på internettet med lynets hast udenom de traditionelle medier, og derfor kan teknologien blive et nødvendigt redskab i kampen mod misinformation i fremtiden. Bliv klogere på algoritmernes potentiale og vær med til paneldebat med bl.a. Lisbeth Knudsen og Pierre Collignon på IT-Universitetet den 25. april.
Skrevet 20. april 2017 06:53 af Vibeke Arildsen
I anledning af Forskningens Døgn inviterer IT-Universitetet til åben debat om teknologiens rolle i kampen mod falske nyheder tirsdag den 25. april. Her vil Natalie Schluter, som forsker i big data og kunstig intelligens på ITU, præsentere nogle af de nyeste tekniske metoder, der kan anvendes i kampen mod misinformation og falske nyheder på nettet.
”Jeg tror, at teknologien kan blive et meget vigtigt instrument i kampen mod fake news. Med de store digitale informationsmængder, vi oplever i dag, er vi nødt til at benytte de redskaber, som kan gøre vores liv lettere,” siger hun.
Natalie Schluter er specialiseret inden for sprogteknologi, som befinder sig i krydsfeltet mellem kunstig intelligens, lingvistik og datalogi. Sprogteknologiske algoritmer bruges allerede i blandt andet søgemaskiner og oversættelsesværktøjer som Google Translate. Men i disse år foregår der desuden en rivende udvikling i forhold til at få algoritmerne til at verificere indholdet i tekster ved at sammenholde det med troværdige kilder, til at skabe overblik over, hvordan falske historier spredes i sociale netværk, samt til at afsløre misforhold mellem overskrift og indhold i en artikel.
”Sprogteknologien kan blandet andet afsløre, hvorvidt en tekst modsiger andre kilder. Man arbejder også på automatisk sporing af rygter, det vil sige information, der ikke kan bekræftes, og som derfor er tvivlsom. Ofte er brugere, der deler misinformation gennem sociale medier, ikke bevidste om, at indholdet enten er i strid med fakta eller ubekræftet. Derfor kan det være en stor hjælp for brugerne, at teknologien gør opmærksom på det, hvis en artikel ikke er verificeret,” siger hun.
Techgiganter påtager sig nyt ansvar
Facebook og Google er blandt de virksomheder, der i kølvandet på den stigende bevidsthed om fake news har lanceret teknisk baserede initiativer, der skal forhindre spredningen af tvivlsomme artikler. I starten af april introducerede Google en funktion, der fremhæver faktatjekkede søgeresultater, mens amerikanske Facebook-brugere nu kan markere nyhedshistorier som falske. Disse artikler bliver derefter videresendt til faktatjek-organisationer og nedprioriteret i andre brugeres feed.
Ifølge Aske Kammer, medieforsker på ITU, er det en ny tendens, at virksomheder som Facebook og Google på den måde påtager sig et ansvar for indholdet i de artikler, brugerne ser på deres sites.
”De har hidtil set sig selv som techvirksomheder og ikke som medier. Men især efter præsidentvalget i USA, hvor Donald Trump blev valgt, og hvor der var en stor efterfølgende diskussion om informationsforurening i det offentlige rum, er der kommet tiltag fra både Facebook og Google i retning af at markere indhold, som man formoder er misinformation. Det er et interessant skifte, fordi virksomhederne faktisk påtager sig en grad af redaktionelt ansvar for informationens kvalitet,” siger han.
Effektiv grovsortering
Teknologien er især nyttig til at luge ud i de enorme informationsmængder, der findes på nettet, mener Aske Kammer.
I gamle dage kunne avisredaktørerne kigge telegrammerne igennem og vælge dem til eller fra, men de digitale informationsmængder er i dag så store, at det ikke er menneskeligt muligt at have et overblik.
Aske Kammer, medieforsker på ITU
”I gamle dage kunne avisredaktørerne kigge telegrammerne igennem og vælge dem til eller fra, men de digitale informationsmængder er i dag så store, at det ikke er menneskeligt muligt at have et overblik. Der kan teknologien være en særdeles effektiv første grovsortering,” siger Aske Kammer, som dog ikke mener at algoritmer inden for en overskuelig fremtid vil kunne erstatte journalister og redaktører af kød og blod i kampen mod falske nyheder.
Natalie Schluter er enig:
”Teknologien kan ikke erstatte tænkende individer fuldstændigt, og sprogteknologi kan ikke overtage menneskers arbejde, men som et hjælpemiddel kan den kan gøre vores liv lidt nemmere,” siger hun.
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk