Regelbaserede modeller gør it-systemer mere fleksible
Søren Debois udvikler matematiske modeller, der sætter it-systemer i stand til at tage højde for de hastigt skiftende procedurer i moderne virksomheder.
Skrevet 6. september 2016 11:32 af Vibeke Arildsen
Hvad forsker du i lige nu?
Hvis man skal sætte en enkelt overskrift på, forsker jeg i fleksible arbejdsgange. Eksemplet alle kender er, at man ringer til kommunen eller SKAT og beder dem gøre et eller andet. Før eller siden siger personen i den anden ende ”jeg vil rigtig gerne hjælpe, men computeren vil ikke lade mig gøre det”. Det er et udtryk for, at it-systemet ikke er tilstrækkeligt fleksibelt – det hjælper ikke medarbejderne med at udføre deres arbejde.
Mit felt handler om, hvordan man bedre understøtter de arbejdsgange, der er i en virksomhed. Når en leverandør skal udvikle et stort it-system, skriver konsulenten typisk ned hvad virksomheden gør, og så udvikler man noget, der understøtter det. Men det er svært at beskrive præcist, hvad en virksomhed gør, for man vil altid glemme at tage højde for alle undtagelserne. Jeg mener, at løsningen er at definere, hvilke regler man arbejder under fremfor at nedskrive alle processer. Dermed bliver det overkommeligt at få en model, der dækker alle de mulige arbejdsgange.
Hvad har du fundet ud af indtil videre?
I samarbejde med firmaet Exformatics har vi undersøgt, hvordan en virksomhed rent faktisk brugte et it-system til at behandle ansøgninger. Jeg prøvede at måle, hvor mange måder de kunne løse deres opgaver på. Min computer gik død efter 22 millioner muligheder, formodentlig var der et astronomisk antal varianter. Det virker måske fjollet, for de brugte kun omkring 150 af dem. Men det svære ved at lave IT-systemer er at vide hvilke 150, der rent faktisk er brug for. Hvis vi havde talt med medarbejderne, havde vi aldrig fundet frem til netop de varianter. Ved i stedet at angive reglerne - og derved bevare de mange muligheder - sikrer vi os, at sagsbehandlerne har de muligheder, de faktisk har brug for.
Regelbaserede modeller gør også systemerne langt mere fleksible. Hvis man vil ændre måden, man plejer at gøre tingene på, skal man normalt skal man ringe efter en udvikler, der kan komme og kode noget for millioner af kroner, som de leverer et år senere. Med et regelbaseret system er det supernemt at tilføje nye måder at gøre tingene på.
Hvad er det mest spændende ved dit felt?
Det er, at vi spænder hele bredden fra nogle meget teoretiske overvejelser om, hvordan man beregner ting i abstrakt forstand, til anvendelsen hos sekretæren ude i kommunen. At lave forskning med en teoretisk dimension og kunne bringe den ind i den virkelige verden – det er kunst.
Søren Debois, lektor, telefon 7218 5187, email debois@itu.dk
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk