Kunstig intelligens kan komponere fremtidens spilmusik
Marco Scirea, ph.d.-studerende ved IT-Universitetet i København, forsker i at få kunstig intelligens til at komponere musik til computerspil. Hans forskning har netop udløst en best paper-pris på EvoMUSART-konferencen.
Skrevet 7. april 2016 10:10 af Vibeke Arildsen
Kan kunstig intelligens komponere musik, der både er harmonisk, behagelig og interessant for menneskelige ører? Svaret er ja, ifølge Marco Scierea, ph.d.-studerende ved IT-Universitetet, som netop har vundet en pris for et paper om sin forskning ved EvoMUSART-konferencen (International Conference on Evolutionary and Biologically Inspired Music, Sound, Art and Design).
Den opdagelse kan vise sig at være en god nyhed for både spiludviklere og gamere. I sit ph.d.-projekt er Marco Scirea i gang med at udvikle musikgeneratoren MetaCompose til brug i computerspil.
- MetaCompose producerer musikklip i realtid, der afspejler handlingen og atmosfæren i spillet samt spillerens emotionelle tilstand. Når vi kan udtrykke stemninger gennem musik, kan vi vælge at forstærke spillerens følelser eller forsøge at manipulere dem. Målet med vores forskning er at give spilleren en bedre oplevelse og at give udviklerne et værktøj, der kan styre brugeroplevelsen gennem musikken, forklarer Marco Scirea. Han forventer at afslutte projektet til næste sommer.
- I øjeblikket arbejder vi på at integrere MetaCompose med et spil for at udvikle en emotionel model af spilleren, og i sidste fase skal vi undersøge virkningerne af den genererede musik på spillerens oplevelse. Jeg tror, at best paper-prisen viser, at min forskning ikke bare er en niche, men noget, der kan få indflydelse på feltet for computergenereret kreativitet inden for kunst, spil og user experience.
Marco Scireas ph.d.-projekt er vejledt af Peter Eklund og Sebastian Risi (IT-Universitetet i København) og Julian Togelius (New York University). Paperet kan downloades her.
Læs mere om MetaCompose og lyt til eksempler på dens kompositioner her.
Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk