ITU startups deemly
Deemly skaber tillid mellem brugerne i deleøkonomien ved at samle anmeldelser på tværs af platforme. Ideen udspringer af et ITU-speciale, og i dag er ambitionen at give mennesker over hele verden mulighed for at udveksle varer og tjenester med hinanden uden bekymringer.
Skrevet 6. maj 2016 13:37 af Vibeke Arildsen
Hvad end det drejer sig om at udleje sin lejlighed til amerikanske turister eller snuppe et lift med en fremmed fra Aarhus til København, er forudsætningen for deleøkonomien, at man stoler på personen i den anden ende.
Sara Green Brodersen blev opmærksom på behovet for at bygge tillid blandt brugerne af platforme som Airbnb og eBay, mens hun skrev speciale om deleøkonomi. Da specialet var afleveret, samlede hun fire folk fra sit netværk og stiftede deemly, et reputation site, der samler en brugers anmeldelser fra de mange forskellige platforme til en samlet troværdighedsscore. Grundtanken bag virksomheden er, at troværdighed og tillid brugerne imellem øger aktiviteten på platformene – til gavn for både brugerens pengepung og klodens ressourcer.
Hvad fik dig til at starte egen virksomhed?
”Deemly er min tredje virksomhed, så jeg har nok et eller andet sted altid haft en drøm om at starte mit eget. Under specialet blev jeg opmærksom på hele problemet omkring tillid mellem brugerne, som er så essentielt for at deleøkonomien kan fungere. Derfor gik jeg i gang med at undersøge mulige løsninger som kunne understøttes af teknologi. På den måde voksede idéen, og skridt for skridt er vi vokset siden”.
Hvad er den største udfordring, du har mødt som iværksætter?
”Når man er iværksætter, bliver man konstant mødt af nye udfordringer, så man skal lære at acceptere og trives i kaos. Jeg har heldigvis også haft folk at sparre med, og det er guld værd – især hvis de selv har været i samme situation”.
Hvordan har din tid på ITU klædt dig på til opgaven?
"Generelt tror jeg, at det vigtigste en akademisk uddannelse giver, er evner i problemløsning. Jo hurtigere du kan identificere, analysere og forstå et problem, jo hurtigere kan du løse det. Det er en vigtig evne, når du starter en virksomhed, fordi alting går sindssygt stærkt. Naturligvis er min forståelse for teknologi og vores marked også blevet forstærket igennem specifikke fag og opgaver”.
Hvad er ITU's største styrke i forhold til iværksætteri - de studerende, underviserne eller miljøet?
”For mig var det, at mange af mine medstuderende var og er iværksættere. Det er inspirerende at kunne spejle sig i andre, som ligner en selv, og det giver lysten og modet til at gøre det samme. Mange af de studerende er iværksættere, så smitter det jo af på miljøet, også med initiativer som ITU Innovators”.
Hvad er vi gode til på ITU?
”Jeg føler, at jeg har et stærkt akademisk fundament, men samtidig at det, jeg har lært, også kan implementeres i praksis. Jeg kommer nok aldrig til at kode i C# igen, men det at jeg har haft fingrene nede i koden selv betyder, at jeg har en forståelse for, hvor lang tid det tager at bygge et system. Jeg synes også, at mange af fagene præsenterer det nyeste forskning og erhvervsstof indenfor vores felt, så vi er helt up-to-date med, hvad der sker, hvorimod andre universiteter stadig underviser med bøger fra 80’erne”.
Hvordan kan ITU blive bedre til at støtte iværksættere?
”Det kunne være fedt at integrere iværksætteriet mere i undervisningen. Det kunne for eksempel være at arbejde med cases, der repræsenterer nystartede virksomheders teknologi, og ikke altid fokusere på store virksomheder. Hvorfor ikke invitere iværksættere ind til at fortælle om deres syn på et felt?”.
Hvad er dit bedste råd til de, der overvejer at starte egen virksomhed?
”Snak med folk om din idé. Mange tør ikke fortælle, hvad de gerne vil starte, af frygt for at nogen stjæler idéen, hvilket sjældent vil ske. Når du snakker med folk, får du både værdifuld feedback og hjælp og kontakter, du ikke ellers ville have fået. Okay, hvis du har patent på trapperne, skal du ikke fortælle om det til alle, men det gælder vist ganske få”.
Hvor ser du deemly om fem, 10 eller 20 år?
”Drømmen er, at man kan foretage enhver peer-to-peer transaktion online uden at skulle bekymre sig om, hvorvidt man kan stole på den, der sidder i den anden ende. På den måde kan deleøkonomien forhåbentlig hjælpe til at spare på vores ressourcer og forbedre vores finansielle situation. Vores 1000 dages aspiration lyder, at vi gerne vil være til stede på alle kontinenter, så vi skal løbe stærkt!”