IT-Universitetet åbner Danmarks første uddannelse i data science
Ny bacheloruddannelse på IT-Universitetet skal imødekomme det stigende behov for specialister i at håndtere store datamængder – også kendt som big data. Erhvervslivet bakker op om den nye uddannelse, der optager de første 50 studerende i 2017.
Skrevet 13. december 2016 13:28 af Vibeke Arildsen
Mange virksomheder begynder i disse år at bruge big data til at forny deres forretning. Men for at kunne udnytte det fulde potentiale i big data har virksomhederne brug for folk, der kan trække brugbar viden ud af de store, komplekse datasæt. Det behov vil IT-Universitetet nu være med til at dække ved at uddanne landets første bachelorer i data science. Uddannelsen har netop fået grønt lys af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
”Data spiller en større og større rolle i det danske samfund, og evnen til at håndtere data og træffe valide konklusioner på et databaseret grundlag bliver stadigt vigtigere. Det har vi brug for specialister til,” siger rektor Mads Tofte.
Den 3-årige bachelorgrad skærer på tværs af traditionelle faggrænser og byder ud over tekniske fag også på undervisning i forretningsforståelse og de etiske aspekter af datahåndtering. Derudover vil de kommende studerende lære at formidle deres viden til folk uden teknisk baggrund – blandt andet gennem projektarbejde i samarbejde med virksomheder.
Erhvervslivet bakker op
Den nye uddannelse er blevet til med løbende input fra erhvervslivet. ITU har i forbindelse med udviklingen af uddannelsen bestilt en uafhængig rapport hos Rambøll, som peger på et stort udækket behov for dataspecialister hos arbejdsgiverne, særligt til at give indsigt i kundebehov og skabe innovation.
Der er stor efterspørgsel efter specialister, der kan grave guldet frem blandt virksomhedernes enorme mængder data og oversætte disse til konkrete forretningsmuligheder.
Birgitte Hass, direktør for IT-Branchen.
Hos IT-Branchen glæder man sig da også over, at Danmark kan se frem til flere specialister i big data.
”Der er stor efterspørgsel efter specialister, der kan grave guldet frem blandt virksomhedernes enorme mængder data og oversætte disse til konkrete forretningsmuligheder. Så der er ingen tvivl om, at det her er kompetencer, som erhvervslivet i den grad har brug for,” siger brancheorganisationens direktør, Birgitte Hass.
Jobmuligheder i mange brancher
Mads Tofte forudser, at de data science-bachelorerne vil have gode muligheder for at finde beskæftigelse inden for mange forskellige brancher.
”Der vil være muligheder inden for alle brancher, der bruger data til at forstå deres forretning, fra produktionsvirksomheder til den offentlige sektor, finansbranchen og selvfølgelig it-virksomhederne. Deres kompetencer vil være relevante i store dele af det danske samfund, for vigtigheden af data er kommet for at blive,” siger han. Vibeke Arildsen, presserådgiver, telefon 2555 0447, email viar@itu.dk